210 ani de la cel mai mare cutremur din România

Duminică. 14 octombrie, s-a împlinit  210 ani de la cutremurul de pamânt, considerat cel mai puternic seism din România, consemnat de documente.

Autor: Ana-Maria Tudor

[caption id="attachment_241636" align="alignleft" width="310"] Turnul Colței după cutremurul din 1802[/caption]

La 14 octombrie 1802 pe la ora prânzului s-a produs în Vrancea un cutremur apreciat că ar fi avut o magnitudine de 7,7-7,9 grade. În acest cutremur au fost numai 3 morti. Bucureştiul a fost afectat, aici prăbuşindu-se Turnul Radu Vodă, Hanul Şerban Vodă, o parte din Turnul Colţei şi multe alte construcţii.

 Istoricul Marian Stroia de la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga” din Bucuresti spune: “Momentul producerii cutremurului din 14 octombrie 1802 coincide cu venirea la conducerea Tarii Românesti a domnului Constantin Ipsilanti, a carui sosire este legata de functionarea hatiserifului(Ordin sau decret emis de cancelaria Porţii otomane către marii demnitari ai imperiului şi către domnii ţărilor româneşti, purtând pecetea sultanului pentru a fi executat întocmai) din 1802. Este foarte interesant faptul ca în evaluarile facute antecedentelor evenimentelor tectonice din secolul 20, seismologul Gheorghe Marmureanu l-a apreciat pe cel din 1802 ca fiind cel mai puternic cutremur de pe teritoriul României, cu o intensitate de aproximativ 7,9 pe scara Richter. Cercetînd în documentele vremii, am constatat ca el a fost precedat de un alt seism din 1790. Un izvor de epoca, o scrisoare din Craiova din 28 martie 1791 a unui oarecare Toader Mihail descrie corespondentului sau faptul ca “a treia zi dupa Pasti seara, la 7 ceasuri si 5 minotarii, s-au cutremurat pamîntul foarte tare cît m-am speriatu cît socotiam ca va sa cada casele peste mine, tinînd 15 minotarii”. Acest cutremur n-a avut efecte puternice asupra retelei stradale sau a celei de case.” Conform spuselor istoricului Marian Stroia, există doua surse importante, pentru cutremurul din 1802: “Prima este cronicarul Dionisie Eclesiarhul contemporan cu evenimentele, care foloseste urmatoarea formulare: “1802, octombrie, 14 s-au cutremurat pamîntul foarte tare de au cazut toate turlele de biserici din Bucuresti si clopotnita cea vestita - e vorba de turnul Coltea - care era podoaba orasului, cu ceasornic, au cazut si s-au sfarîmat si era atunci mare frica.” Iata o mentiune asupra impactului produs asupra mentalului public de catre acest cutremur. A doua sursa este consulul austriac din acea vreme acreditat la Bucuresti, Merkelius. Acest consul a intrat în functie în 1788 si sta în Bucuresti pîna în 1808, deci este martor la ambele cutremure. Din relatarea consulului Merkelius aflam ca “Turnul Coltei, care la toate cutremurele s-a împotrivit putin pasîndu-i de acestea, de data aceasta a cedat recunoscîndu-se învins.” Deci aceasta sursa confirma ceea ce ne-a spus si Dionisie Eclesiarhul. Prabusirea acestui turn a avut asupra contemporanilor un foarte mare impact. Au mai cazut si biserici vechi de 200 de ani si un paraclis mai vechi de 3 secole.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel