24.000 de porci dintr-o fermă din România vor fi uciși. Este a treia oară în 6 ani când ferma trece prin asta

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Prefectul Ștefan Nicolae a declarat marți că aproximativ 24.000 de porci de la o fermă comercială din localitatea Ipotești vor fi uciși din cauza unui focar confirmat de pestă porcină africană.
 
 

Citește și: În România, importurile de carne de porc depășesc pragul de un miliard de euro: „E înspăimântător câtă carne importăm” 

Prefectul a precizat că focarul de pestă porcină africană la exploataţia comercială de suine din comuna Ipoteşti a fost confirmat luni seara iar marţi s-a întrunit Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, care a hotărât luarea măsurii de ucidere a tuturor celor aproximativ 24.000 de porci din fermă.

"Miercuri va începe uciderea porcilor, luni seara a fost confirmat focarul, astăzi s-a întrunit CLCB Olt şi a aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploataţia comercială din Ipoteşti, unde se va aplica măsura eliminării tuturor suinelor", a spus prefectul.

Aceasta a este a treia oară în ultimii şase ani când la ferma de suine de la Ipoteşti este confirmat focar de pestă porcină africană, primul focar fiind confirmat în noiembrie 2019, când au fost eliminaţi circa 3.700 de porci, iar al doilea, în vara anului 2021.

O altă fermă din judeţul Olt, din Negreni (oraşul Scorniceşti), a fost afectată de pestă porcină africană în luna aprilie anul acesta, când au fost ucişi 11.500 de porci din respectiva exploataţie, conform Agerpres.

Pesta micilor rumegătoare...o altă problemă a României

În același timp, în România sunt deja 60 de focare active a pestei micilor rumegătoare, boală foarte gravă care afectează oile și caprele. Primul focar a fost identificat pe 19 august. De atunci numărul focarelor a crescut constant. 

„În data de 19.08.2024, în România evoluează 60 de focare (8 exploatații comerciale, 14 exploatații comerciale de tip A, 37 de exploatații non profesionale și o stână) de pesta rumegătoarelor mici (PRM) cu un total de 232.927 de animale existente.

Focarele se află în patru județe fiind distribuite astfel:

- în județul Tulcea sunt 49 focare în 10 localități din care: 7 exploatații comerciale, 14 exploatații comerciale de tip A și 28 de exploatații non profesionale cu un total de 212.973 animale;

- în județul Constanța sunt 9 focare în 6 localități în exploatații non profesionale cu un total de 6.865 de animale;

- în județul Timiș un singur focar într-o exploatație comercială cu un total de 12.500 de animale;

- în județul Ialomița un singur focar într-o stână cu un total de 589 de animale”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

De reținut că pesta rumegătoarelor mici este o boală virală severă care afectează exclusiv oile și caprele, fără a prezenta risc pentru oameni. În cazul animalelor infectate, rata mortalității poate ajunge până la 70%. În condițiile date, crescătorii de ovine au datoria să respecte reguli suplimentare privind exportul animalelor. „În paralel, ANSVSA își continuă demersurile pentru renegocierea condițiilor sanitare veterinare, atât cu țările de destinație existente cât și cu altele noi”, precizează instituția.

Pentru mai multe lămuriri dar și sfaturi pentru gospodari am stat de vorbă cu prof. univ. dr. Andrei Tănase, fost rector și decan al Facultății de Medicină Veterinară din București, doctor în științe medicale umane și veterinare. VEZI TOATĂ DISCUȚIA AICI PE DC NEWS!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel