24 - 30 aprilie 2023. Dezlegare la pește în săptămâna care urmează în zilele de miercuri și vineri

Sursa foto: freepik.com
Sursa foto: freepik.com

În săptămâna 24 - 30 aprilie 2023 este dezlegare la pește și vin în zilele de miercuri și vin.

Potrivit rânduielilor bisericeşti, în fiecare post de peste an, credincioşii au zile cu dezlegare la peşte. În 2023, sunt 43 de zile cu dezlegare la peşte. 

Tipicul cel Mare al Sfântului Sava cel Sfinţit (439-532 A.D.) menţionează prezenţa încă din vechime a acestei dezlegări. Însemnătatea ei este multiplă. În primul rând dezlegarea la peşte este privită ca o mângâiere acordată credincioşilor prin prezenţa în Biserică a Mântuitorului Hristos, o bucurie şi o celebrare a Mântuitorului, care a fost simbolizat în primele veacuri ca Peşte, literele acestui cuvânt în limba greacă ICHTIS – fiind iniţialele expresiei „Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul”.

Apoi, Mântuitorul Iisus Hristos şi-a ales apostolii dintre pescari, a asemănat misiunea creştină cu o prindere de peşte, aşa că peştele are o semnificaţie teologică remarcabilă în creştinism.

Zilele de post cu dezlegare la peşte nu sunt nicidecum zile de încălcare a postului, ci zile de post cu mângâiere, în care postirea ca jertfă ascetică se combină cu bucuria prezenţei Mântuitorului în mijlocul credincioşilor. Pe 26 şi 28 aprilie 2023 este dezlegare la pește.

VEZI ȘI: Grăsimi sănătoase în sezonul rece. Nutriționistul Cristian Mărgărit: Atenție, însă, la smântână - https://www.dcnews.ro/grasimi-sanatoase-in-sezonul-rece-nutritionistul-cristian-margarit-atentie-insa-la-smantana_894412.html

VEZI ȘI: Paștele Blajinilor 24 aprilie 2023. Preotul Negoiță: Nu căutați în calendar pentru că n-o să găsiți. Eu țin la această sărbătoare - https://www.dcnews.ro/pastele-blajinilor-24-aprilie-2023-preotul-negoita-nu-cautati-in-calendar-pentru-ca-n-o-sa-gasiti-eu-tin-la-aceasta-sarbatoare_913471.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel