26 de migranți, între care și doi minori, au fost salvați din apele Mediteranei, în largul coastei Libiei. Peste 2.500 de persoane s-au înecat în Marea Meditarană de la începutul anului.
Nava-ambulanţă Ocean Viking, închiriată de organizaţia SOS Méditerranée, a salvat miercuri 26 de migranţi aflaţi în primejdie în largul coastelor Libiei, a anunţat ONG-ul cu sediul la Marsilia, în sud-estul Franţei, transmite AFP.
În fotografiile difuzate de SOS Méditerranée, migranţii sunt înghesuiţi pe o mică barcă cu motor din fibră de sticlă în apele internaţionale, dar în regiunea libiană de căutare şi salvare, a precizat ONG-ul.
Cet après-midi, les équipes de l'#OceanViking ont repéré depuis la passerelle du navire une embarcation en fibre de verre en détresse. Une opération de sauvetage a immédiatement été lancée et 26 personnes, dont 2 mineurs, ont été évacuées. Le sauvetage a eu lieu dans les eaux… pic.twitter.com/uM7xDGXGrM
— SOS MEDITERRANEE France (@SOSMedFrance) December 13, 2023
Printre supraviețuitori se află și doi minori. Următoarea destinaţie a celor 26 de migranţi salvaţi nu este cunoscută.
Din ianuarie 2023, 2.210 de migranţi au dispărut după ce au încercat să traverseze Marea Mediterană în zona centrală, cea mai periculoasă rută de migraţie din lume, pentru a ajunge în Europa, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM). Alte 300 de persoane au dispărut în celelalte zone ale Mării Mediterane.
Potrivit Frontex, Mediterana Centrală a rămas cea mai aglomerată rută migratorie în 2023, cu peste 152.200 de treceri ilegale raportate de autoritățile naționale în primele 11 luni. Acesta este cel mai mare total pe această rută pentru această perioadă din 2016 încoace.
În prima linie a acestei explozii de traversări a migranţilor, Italia a adoptat recent un decret care împiedică parţial activităţile navelor ONG-urilor.
Acestea din urmă trebuie să transporte persoanele salvate într-un port - adesea foarte îndepărtat - chiar de la prima operaţiune, împiedicându-le de facto să efectueze mai multe salvări într-un timp redus, scrie Agerpres.
Citește și: Mediterana Centrală, cea mai aglomerată rută migratorie spre Europa
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News