La 163 de ani de la nașterea “Poetului nepereche”, cum l-au numit unii critici, sau “ultimul romantic”, cum l-au definit alţii, steaua lui Eminescu încă luminează literatura română. De CE News vă redă o înregistrare de excepție a Scrisorii I în interpretarea unuia dintre marii actori români, Mircea Albulescu.
Astăzi, când bătrânii recită versurile eminesciene, iar majoritatea tinerilor nu rețin nici titlurile poeziilor acestuia, reamintim căteva pasaje din caracterizarea pe care Caragiale, contemporanul lui Eminescu, le-a făcut despre poetul național:
"Acest Eminescu a suferit de multe, a suferit şi de foame. Da, dar nu s-a încovoiat niciodată: era un om dintr-o bucată, şi nu dintr-una care se găseşte pe toate cărările" (I.L. Caragiale)
"Era o frumuseţe! O figură clasică încadrată de nişte plete mari negre; o frunte înaltă şi senină; nişte ochi mari - la aceste ferestre ale sufletului se vedea că cineva este înăuntru; un zâmbet blând şi adânc melancolic. Avea aerul unui sfânt tânăr coborât dintr-o veche icoană, un copil predestinat durerii, pe chipul căruia se vedea scrisul unor chinuri viitoare - Mă recomand, Mihail Eminescu." (I.L. Caragiale)
Din 2010, data de 15 ianuarie are o dublă semnificaţie: este atât ziua poetului Mihai Eminescu, cât şi Ziua Culturii Naţionale. În 2010, în Parlament s-a decis ca ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu să devină “un prilej de reflecţie asupra culturii române şi a proiectelor culturale de interes naţional”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu