Bruxellesul a chemat la ordine România pentru statutul deputaților și senatorilor adoptat recent în Parlament. De asemenea, Comisia Europeană a mai cerut și o lista cu posibili parlamentari incompatibili.
Comisia Europeană a fost sesizată depre statutul parlamentarilor, care și-au extins anumite privilegii. Bruxellexul a cerut și o eventuală listă cu acei parlamentari care ar putea intra în incompatibilitate.
Președintele Camerei Deputaților va merge săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a da explicațiile cerute de CE.
Zgonea a fost întrebat despre intenţia anunţată de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, de a fi analizată modificarea Statutului parlamentarilor în ceea ce priveşte imunitatea aleşilor.
"Am vorbit cu domnia sa, i-am explicat care este situaţia, agenţia Reuters a deformat adevărul. Eu am transmis şi editorului-şef de la agenţia Reuters punctul nostru de vedere, al Parlamentului României, şi am programat o întâlnire cu secretarul general pentru săptămâna viitoare la Bruxelles. I-am explicat mot-a-mot că nu se poate într-o lege organică dintr-un stat democratic european să poţi să extinzi imunitatea scrisă în Constituţie, chestiune pe care şi domnia sa o ştie, şi i-am spus că tot ceea ce scrie în textul Statutului deputatului şi senatorului înseamnă închiderea unor recomandări negative în MCV şi păstrarea recomandărilor de la Comisia de la Veneţia", a declarat Zgonea.
Față de cele relatate, analistul Bogdan Chirieac, a declarat că se vede că "doamna Monica Macovei și-a făcut treaba la rândul său, să apere democrația". Dspre superimunitatea parlamentarilor Chirieac a declarat că nu este vorba despre o superimunitate, pentru că nu se întâmplă ceva deosebit față de celelalte state europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu