Boicotarea revocării Alinei Ghica și Cristi Danileț, pregătită de conducerea CSM

Lumea Justiției scrie că la nivelul conducerii CSM s-a pregătit un scenariu prin care s-ar acredita ideea exixtenței unor ilegalități în procesul revocării judecătorilor Alina Ghica și Cristi Danileț. Astfel, prin acest tertip se urmărește repetarea alegerilor, în urma unei decizii a Plenului Consiliului, prin care Ghica și Danileț să poată rămâne pe funcții.

Plenul CSM care trebuie să se întrunească, miercuri 13 februarie 2013, ar pregăti  o lovitură  prin care să se ignore  voturile a peste 1600 de judecători care și-au exprimat prin vot voința ca judecătorii Alina Ghica și Cristi Danileț să fie revocați din CSM.

De asemenea, există posibilitatea ca Plenul din 13 februarie 2013 să se  amâne din lipsa de cvorum, situație în care  se va forța ori anularea alegerilor ori repetarea acestora în baza unui text de lege care va fi interpretat pro-causa.

 Principiul simetriei juridice – gaselnița Rozei Marcu, secretarul general al CSM

 Potrivit art. 17 din Legea 317/2004 privind funcționarea CSM care prevede: „În cazul în care se constată încălcări ale legii în procedurile de alegere, CSM dispune măsurile necesare pentru înlăturarea acestora, inclusiv repetarea alegerilor, numai la instanțele sau parchetele la care încălcarea legii a avut drept consecință influențarea rezultatului alegerilor”. Acest articol  care se referea exclusiv la alegerea membrilor CSM este interpetat pe principiul simetriei juridice ca fiind valabil și în cazul revocărilor, gratie punctelor de vedere juridice pregătite de secretara generală a CSM, judecatoarea Roza Marcu, o persoană care se bucură de maxima încredere a tandemului Oana Haineala – Alina Ghica, scrie luju.ro.

Ghica și Danileț pot ramane în CSM cu 9 voturi la 8

Potrivit Lumea Justiției, votul de miercuri din CSM ar putea arăta astfel:

 Pentru anularea/repetarea alegerilor

 -Livia Stanciu, membru de drept din partea ICCJ;  -Daniel Marius Morar, membru de drept din partea PICCJ; Oana Haineala, procuror și președinte al CSM;  Gheorghe Muscalu, procuror;  Florentina Gavadia, procuror;  Bogdan Gabor, procuror;  Corina Dumitrescu, reprezentanta a societăâi civile;  Daniela Ciochina, reprezentant[ a societatii civile;  Elena Hach, procuror.

 Pentru validarea solicitarilor de revocare:

Mona Pivniceru, membru de drept ministru al Justiței;  Horațius Dumbravă, judecător;  Adrian Toni Neacșu, judecător;  Alexandru Șerban, judecător;  Mona Lisa Neagoe, judecător;  Marius Tudose, judecător;  Adrian Bordea (incert);  Mircea Aron, judecător (incert)

Alina Ghica și Cristi Danileț, sunt obligați să se abțina.

 Amintim că pentru  revocarea lui Cristi Danileț s-au exprimat   103 instanțe, unde 1126 de judecatori au votat pentru revocare și 324 judecători care ori au votat împotriva revocării ori s-au abținut.

 Pentru revocarea Alinei Ghica au votat 13 instanțe ale Curților de Apel. 424 de judecători au votat pentru revocare, în vreme ce 39 de judecători au fost impotriva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel