Iacobov la "Vorbe grele": Băsescu mi-a dat termen o lună să plec din România

iacobov
iacobov

Condamnat definitiv în iunie 2012 la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul RAFO de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, omul de afaceri Corneliu Iacobov i-a acordat lui Victor Ciutacu primul său interviu din detenţie.  Fostul proprietar al RAFO Oneşti a declarat, pentru "Vorbe grele", că, în 2004, miza politico-economică a candidatului la preşedinţie Traian Băsescu a fost preluarea afacerii petroliere în beneficiul său şi al PD.

Corneliu Iacubov a pledat pentru nevinovăția sa motivând că acțiunea îndreptată împotriva sa de către Traian Băsescu a vizat eliminarea centrului de putere economic și politic pe care îl conducea, și care putea avea implicații majore în accederea și menținerea la putere a lui Băsescu. În acest sens, Iacobov a menționat faptul că RAFO a fost manageriată de o societate - VMB - condusă de Marin Anton, viitor parlamentar PDL, și care îi număra printre asociați pe Theodor Stolojan, care, după preluarea conducerii RAFO a avut numeroase tentative de a prelua afacerea în totalitate, scrie jurnalul.ro.

Iacobov a accentuat faptul că în urma unei analize economice, Traian Băsescu a realizat puterea financiară existentă în grupul de firme pe care îl conducea, și care conținea două rafinării, la fel ca cel condus de Dinu Patriciu, și că a planificat detaliat eliminarea amândurora.

Iacobov a relatat momentul arestării sale, când a fost eludat, în opinia sa, orice principiu de drept. După ore de așteptare pe sălile DIICOT unde fusese convocat, el a fost arestat și încarcerat la IGPR, de unde a fost scos aproape imediat pentru a fi prezentat instanței pentru eliberarea unui mandat de arestare preventivă. Mandatul a fost eliberat de o judecătoare sculată din somn de procurorul de caz Alina Bica, care nici macar nu a studiat dosarul, și care actualmente ocupă funcția de consul la Bonn. Iacubov a menționat că, avizat de evenimente, Dinu Patriciu și-a prelungit prezența la o emisiune de televiziune, până târziu în noapte, evitând prezentarea sa pentru arestare preventivă în fața aceleiași instanțe, care ar fi dus fără îndoială și la arestarea sa.

 Premeditarea acțiunilor care vizau eliminarea sa de pe scena politică și economică, este confirmată, tot în opinia lui Corneliu Iacobov, și de prima Hotărâre de Guvern a cabinetului Tăriceanu, instalat la finele lui 2004, după victoria în alegeri a Alianței DA, prin care a fost anulată cererea de conversie a datoriilor societăâii RAFO în acțiuni, cerere similară celei depuse de societatea PETROMIDIA, care a primit aviz favorabil.

 Iacobov a trecut în revistă episoade din conflictul său cu Traian Băsescu, unul dintre acestea, desfășurat la Hotelul Intercontinental din Viena fiind aproape de a degenera chiar într-o confruntare fizică, în urma refuzului său de a-i strânge mâna lui Băsescu, care a ripostat violent acestui refuz.

Iacobov a mai menționat că la finalul unei emisiuni Marius Tucă Show, Băsescu, înaintea prezidenţialelor, i-a dat termen o lună să părăsească România împreună cu familia, pentru a nu fi arestat

 Corneliu Iacobov s-a declarat un om de afaceri care a acționat în mediul economic cu mijloace specifice, fără a fi un înger, dar a ținut să precizeze că spre deosebire de Cazul Flota, unde, deși la nivelul expertizelor nu există niciun prejudiciu, de asemenea nu mai există nici navele ce se aflau în componența flotei maritime, societatea care a fost în proprietatea sa va fi repusă în scurt timp în funcțiune, cu alți investitori, oferind locuri de muncă și plăți la bugetul statului.

Iacobov și-e exprimat dorința ca, după ce nu va mai fi președinte, Traian Băsescu să parcurgă aceleași etape în cadrul Justiției pe care a construit-o prin apropierea unor oameni dispuși carierismului sau ușor șantajabili, urmând să treacă prin aceleași proceduri de anchetă și judecată. De asemenea, el a considerat că nu numai Traian Băsescu este vinovat de faptul că Justiția îi este subordonată, ci și oamenii cu care a reușit să implementeze acest sistem, și care la rândul lor merită pedepsiți.

 Iacubov a încheiat cerând scuze celor doi foști directori ai RAFO, condamnați în același proces, care sunt, în opinia sa victime colaterale ale războiului personal dus împotriva sa de Traian Băsescu, și foștilor săi angajați, lipsiți de locurile lor de muncă.

Împreună cu fostul director de la RAFO Oneşti, Toader Găurean, Iacubov a fost acuzat că ar fi înstrăinat proprietăţi ale companiei la preţuri derizorii. Judecătorii de la ICCJ au estimat prejudiciul la 4.000.000 de euro, urmând ca suma să fie plătită statului de către toţi cei condamnaţi în lotul Iacubov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel