Ce alimente să nu consumați în această perioadă caniculară.
Ne place gustul iute al ardeilor (capsaicina din compoziția lor e de vină) dar alimentele picante care ne fac organismul să producă și mai multă căldură, or asta e exact invers decât vrem pe caniculă. Unele studii au dovedit că atunci când consumăm capsaicină organismul suferă o creștere de scurtă durată a temperaturii și, deși este doar temporară, atunci când este la peste 37 de grade Celsius la soare, fiecare picătură contează. Deci, renunțați la ardeii iuți sau orice alte condimente au acest efect.
Apa este cel mai bun prieten al nostru când temperatura exterioară crește, așa că obiectivul principal pe caniculă este să consumi și să întreții cât mai multă apă în organism. O modalitate de a preveni pierderea de apă este evitarea alimentelor diuretice - alimente care măresc excreția de apă din corp. În această categorie intră: cafeaua, ceaiul cu cofeină, băuturile acidulate îndulcite, alcoolul și băuturile energizante. Sunt și alte alimente care au același efect asupra corpului, precum mango, fenicul, anghinare și sparanghel pentru a preveni deshidratarea.
Fripturile și burgerii suculenți, proaspeți făcuți la grătar, par perfecți, cu excepția cazului în care este prea cald pentru a aprinde cărbunii. Dar nu doar disconfortul creat de perpelirea lor pe grătarul încins e problema, ci aportul mare de proteine pe care-l presupune consumul de fripturi , cârnați și mici. Proteinele nu trebuie eliminate cu totul din dietă, spun experții, ci doar reduse cantitativ pentru că foarte greu de digerat!
Pentru ca ele să fie digerate, este nevoie de o mulțime de molecule și enzime diferite care transformă o bucată de carne în ceva pe care corpul poate folosi pentru procesele sale interne. Când organismul le digeră, creează căldură - un proces cunoscut sub numele de termogeneză. Alte alimente, cum ar fi carbohidrații sub formă de fructe sau pâine, sunt mai ușor de digerat, consumă mult mai puțină energie și produc mult mai puțină căldură prin termogeneză.
De fapt, organismul are nevoie de o cantitatea de energie cu între 50% până la 100% mai mare pentru a descompune proteinele în comparație cu carbohidrații. Deci, mai puțină carne și, dacă se poate, nu în combinație cu carbohidrații, potrivit DC MEDICAL.RO
1. Roșii
Roșiile au un conținut ridicat de licopen, un antioxidant, cunoscut ca un puternic agent de prevenire a cancerului. Roșiile roșii sunt 94% apă, în timp ce soiul verde este de aproximativ 93% H20. Delicios într-o salată sau perfect într-un sandviș, este ușor să introduceți acest fruct în mesele dvs. zilnice.
2. Verdețuri
Verdețurile de un verde întunecat sunt compuse din 80 - 95% apă, ceea ce le face foarte ușor de digerat. Aceasta înseamnă că trec rapid prin sistemul digestiv, oferind o senzație de răcire în corp.
3. Pepene
Pepenele rece stinge chiar și cea mai puternică sete și este răcoritor. Pepenele galben sau cel verde au un conținut scăzut de calorii și un conținut ridicat de apă (95%).
4. Castraveți
Castraveții sunt o legumă excelentă pentru zilele fierbinți de vară, deoarece conțin multă apă (95% apă). Trebuie mâncați cruzi, pentru că odată ce le gătiți, pierd din apa și calitățile răcoritoare.
5. Țelina
Tulpinile de țelină conțin fibre, vitamine și o cantitate de 93% de apă. În plus, o ceașcă de țelină mărunțită (tulpinile) are doar 16 calorii!
6. Broccoli
Broccoli are un conținut ridicat de fibre care ajută digestia, menține glicemia scăzută și previne constipația. Această legumă cruciferă pare densă, dar este de fapt 91% apă.
7. Fructele de pădure
Căpșunile, murele, afinele, zmeura și merișoarele sunt toate fructe foarte alcaline. Acestea generează o energie rece în organism, conform medicinei tradiționale chineze.
8. Lapte de cocos și apă de cocos
Laptele de cocos și apa de cocos conțin substanțe nutritive importante care ajută la hidratare, ceea ce înseamnă că ambele sunt nu numai delicioase, ci și aduc beneficii pentru sănătate, arată DC MEDICAL.RO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu