Trei din zece români utilizatori de Internet au carduri de credit, rezultă dintr-un sondaj Finzoom.
Un sondaj Finzoom privind utilizarea cardurilor de credit, realizat online la cererea CEC Bank, în luna septembrie, pe un eșantion de peste 2.000 de respondenți din toată țara, arată că trei din zece români au carduri de credit.
Majoritatea (32%) au spus că au achiziționat un card de credit pentru a avea o rezervă de bani. Totodată, în topul preferințelor se află achizițiile cu plata în rate.
30% dintre respondenți au un card de credit, 70% au cel puțin un card de debit, iar 24% nu au niciun card.
Respondenții folosesc cardurile de credit la achiziții de electrocasnice (19%), pentru plata la supermarket (18%) și pentru cumpărături online (17%). Doar 11% folosesc cardul de credit pentru retrageri de numerar, scrie finzoom.ro.
În noiembrie 2020, Florinel Chiș, director executiv al Asociației Române a Magazinelor Online, a vorbit, pentru DCNews, despre plata cu cardul online vs. plata cash, la livrare. Care sunt diferențele majore și ce argumente vă aduce pentru a alege prima variantă.
Întrebat despre avantajele plății cu cardul online pentru companii și pentru consumatori, Florinel Chiș ne-a răspuns: ”Voi începe cu avantajele pentru consumatori, și poate cel mai important avantaj este faptul că în situația unui retur poți primi banii înapoi mult mai repede, uneori chiar și în 30 de minute. Apoi avem partea de prevenție și de transmitere a noului coronavirus. Bancnotele sunt printre cele mai murdare obiecte cu care intrăm în contact și un factor cunoscut de răspândire a bolilor. Șansele ca cineva să fi strănutat sau tușit în palmă, apoi să fi pus mâna pe o bancnotă, iar aceasta să ajungă la noi, sunt foarte mari. De aceea și apelurile autorităților la folosirea cardului ca metodă preferată de plată în această perioadă. De asemenea, în situația unui card de credit poți beneficia de rate online fără dobândă, ceea ce nu se întâmplă în cazul numerarului.
Nu în ultimul rând, plata cu numerar înseamnă că trebuie să fii acolo când vine curierul, să primești produsul și să plătești. Cu cardul, în schimb, curierul poate lăsa coletul la un vecin, de exemplu, la un paznic, sau poate chiar în fața ușii, cu atât mai mult cu cât acum, în cele mai multe cazuri, nu mai trebuie să semnăm nimic pentru primire, fiind suficient să comunicăm curierului codul pe care l-am primit prin sms. În ceea ce privește companiile, principalul motiv este cel economic: numerarul este scump. Presupune costuri de procesare, costuri cu compania de curierat care îl încasează și îl transferă mai departe și tot așa. Și mă întorc la faptul că banii sunt murdari. Au fost chiar declarații ale unor oficiali potrivit cărora la Banca Națională există o cameră în care se sortează bani și acolo miroase ca la groapa de gunoi, iar angajații poartă costume speciale de protecție și primesc spor de toxicitate. Iar asta dinainte de pandemie.” (Mai multe detalii, AICI.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu