Medicul pediatru Mihai Craiu a afirmat, în cadrul emisiunii Parenting 101 de la DC NEWS, că 3 din 4 români apelează prima dată la informaţiile de pe internet, înainte de a consulta un medic cu privire la o problemă de sănătate. În ceea ce priveşte părinţii, medicul le transmite acestora un mesaj.
"În România, dr Google e o personalitate, are o voce puternică. Un studiu de piaţă făcut de JFK, înainte de pandemie, spunea, cumulat pe diverse probleme de sănătate, că trei sferturi dintre români se duc mai întâi la dr Google şi abia apoi la medicul de familie.
Un grup de experţi a repetat în pandemie chestionarul, iar ceea ce este interesant şi uşor alarmant este că un sfert dintre români nu se duc deloc la medicul real, ci doar la dr. Google. E un trend, iar numărul lor nu va scădea, mai ales cu cât accesul creşte.
De aceea, cred că trebuie să luăm de partener pe dr. Google, să ştim ce spune şi eventual să îl ajutăm", a declarat dr. Mihai Craiu în cadrul emisiunii Parenting 101, cu Narcis Neagoe şi Georgeta Pânişoară.
Moderatorul emisiunii, Narcis Neagoe, a avertizat că dr. Google este plin şi de informaţii false, care nu ar trebui niciodată luate ca atare. În acel moment, dr. Craiu a venit cu încă o cifră, referitoare la rata de propagare a informaţiei false.
"Acum, în pandemie, a apărut o abordare între diverse autorităţi, diverse instituţii, chiar la nivel macro, că lucrează la nişte strategii de combatere a fake news-ului grosolan, cel uşor identificabil. În opinia mea, dacă îmi daţi voie să speculez un pic, pot să anticipez că generaţiile viitoare ale lui Chat GPT vor putea fi folosite şi în a selecta sau cel puţin a face mai transparente sursele de fake news cu privire la medicină.
Apropo de cifre, s-a observat că minciuna călătoreşte de vreo şase ori mai repede decât informaţia adevărată din acelaşi domeniu. Cred că avem experţi români care să ne ajute să decriptăm fake news-urile", a mai spus medicul pediatru.
"Până la urmă, relaţia medic-părinte-copil este o chimie, bazată pe o chestie pozitivă. E mai complicat decât la medicul de adult, pe care îl percepi ca pe o autoritate. Ca pediatru, dacă nu te place copilul, nu merge bine. Eu le spun părinţilor că orice decizie iau e a lor şi şi-o asumă, dar le recomand să facă ceva înainte de a acţiona.
Să stea o secundă, să nu facă imediat ce au citit ceva. Şi cât stau să se gândească, să îşi analizeze emoţiile, să vadă cum au fost. Dacă sunt foarte puternice, e foarte probabil să nu fie ceva ok. Pentru că informaţia ştiinţifică, corectă, filtrată, nu vine cu nişte bombe, nu are tilturi de tip clickbait. Ba chiar pare plictisitoare.
Îi sfătuiesc să fie curioşi, să se întrebe cine ar beneficia de pe urma acţiunii respective. Dacă răspunsul este altceva decât "copilul meu", mai bine să mai verifice şi alte surse", a concluzionat dr. Mihai Craiu.
VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci