3 reţete cu pește

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Mâine, de Buna Vestire, este dezlegare la pește pentru cei care țin Postul Mare. Iată 3 rețete din care poți alege ce îți face cu ochiul...

1. Ciorbă din cap de pește cu orez

Ingrediente

aprox. 2 kg cap de pește
2 morcovi
2 cepe mijlocii
1 felie țelină
1 ardei gras
1 rădăcină păstârnac (sau pătrunjel)
2 tije de țelină
30 ml ulei
200 ml suc de roșii
200 ml borș sau după gust
80 g orez
o legătură leuștean sau pătrunjel

Cum se prepară

De la capetele de pește trebuie îndepărtate branhiile și solzii, apoi spălate bine sub jet de apă rece. Punem peștele la fiert în apă cât să îl acopere bine, cu un praf de sare. Eu am folosit 3 litri de apă. Când carnea a fiert, scoatem peștele într-un castron și strecurăm supa.

Tăiem legumele cubulețe. Într-o oală încăpătoare punem uleiul la încins, apoi călim legumele pentru câteva minute, până când încep să se înmoaie. Turnăm peste legume supa strecurată și le lăsăm să fiarbă pentru aproximativ 20 de minute.

Între timp, curățăm carnea de pește de oase. Din cele 2 capete de pește pe care le-am folosit, eu am obținut 500 g de carne. Spălăm orezul sub jet de apă rece și îl adăugăm în oală. Îl lăsăm să fiarbă. Punem în oală sucul de roșii și borș după gust. Borșul nu îl punem rece, el trebuie să fie în prealabil încălzit separat, într-un ibric.

Lăsăm ciorba să mai fiarbă încă 10 minute, apoi punem în oală și carnea de pește curățată de oase. Presărăm cu leuștean sau pătrunjel proaspăt, tocat mărunt.

2. Păstrăv la cuptor pe pat de ceapă și cartofi

Ingrediente

2  păstrăvi mari (aprox. 600 g/buc)
6-7 buc ceapă albă uscată (aprox. 700 g)
2 buc ardei gras (de preferat roșu)
2 căței de usturoi
4-5 cartofi
60 ml ulei
150 ml sos de roșii (suc de roșii cu pulpă)
100 ml vin alb sau roze
sare, piper, cimbru uscat - după gust
sucul de la ½ de lămâie
pătrunjel proaspăt pentru servit

Cum se prepară

Tăiați ceapa și ardeiul gras și căliți-le 5-6 minute în uleiul încins, amestecând încontinuu până se înmoaie și ceapa devine ușor sticloasă. Condimentați cu sare, piper și cimbru uscat după gust. Turnați vinul și lăsați ceapa să fiarbă cam 10 minute, apoi puneți sucul de roșii, amestecați și stingeți focul.

Aprindeți  cuptorul la 180 de grade și ungeți cu ulei o tavă potrivită ca mărime. Curățați cartofii, tăiați-i rondele, presărați cu sare, piper și cimbru și așezați rondelele pe fundul tăvii. Turnați ceapa călită peste rondele de cartofi.

Stropiți păstrăvul cu sucul de lămâie și condimentați-l cu sare, piper și cimbru, apoi puneți-l în tavă peste stratul de ceapă. Acoperiți tava cu folie de aluminiu (sau cu hârtie de copt) și dați-o la cuptor pentru 20 de minute.  După acest timp, încercați cu o furculiță să vedeți dacă sunt gata cartofii. Dacă nu sunt gata, acoperiți la loc cu folia de aluminiu și mai lăsați tava la cuptor încă 10-15 minute. 

Când cartofii sunt pătrunși, îndepărtați folia de aluminiu, și mai lăsați tava la cuptor încă 10 minute să se rumenească puțin păstrăvul. Serviți mâncarea cât e caldă, presărată cu pătrunjel proaspăt tocat.

3. Gulaș de pește

Ingrediente

500 g pește gras (crap, somn, novac)
50 ml ulei
2 cepe roșii, mari
1 ardei gras
2 linguri boia de ardei, combinate după gust: iute, dulce, afumată
1 linguriță semințe de chimen, măcinate
1-2 frunze de dafin
1 linguriță cimbru uscat
fulgi de chilli sau rondele de ardei iute - dacă doriți un gulaș mai iute
sare și piper după gust
3 cartofi
2 morcovi
aprox. 400 ml supă de pește, de legume sau apă plata
150 ml pastă de roșii cu ardei kapia (sau orice pastă de roșii concentrată)
4-5 căței de usturoi
pătrunjel verde

Cum se prepară

Peștele trebuie să fie în prealabil curățat, eviscerat și tăiat rondele. Prăjiți rondelele de pește doar pentru 2 minute pe fiecare parte, cât să prindă puțină culoare. Nu trebuie gătit mai mult pentru că va mai fierbe, mai târziu și în gulaș. În uleiul în care ați prăjit peștele, căliți ceapa și ardeiul gras, ambele tăiate mărunt.

Când ceapa s-a înmuiat și a devenit sticloasă, adăugați boiaua de ardei și chimenul. Amestecați și lăsați-le puțin la călit cât să își dezvolte aroma și culoarea. Adăugați cartofii tăiați cuburi și morcovii tăiat rondele. Tot acum puneți sare, piper, cimbru uscat și fulgii de chilli sau rondelele de ardei iute. Turnați apă cât să acopere bine cartofii (cam 300-400 ml). Ideal ar fi să aveți un stock de legume sau de pește, dar e bine și cu apă. Lăsați mâncarea să fiarbă până sunt gata morcovii și cartofii.

Adăugați pasta de roșii, usturoiul trecut prin presă și completați cu apă dacă mai e nevoie. Lăsați gulașul să mai dea câteva clocote. Puneți bucățile de pește și lăsați-le să se gătească timp de 7-maxim 10 minute. Vrem ca peștele să fie suculent, dar să nu îl supragătim încât să cadă de pe oase.

Când și peștele este gătit, puneți pătrunjel proaspăt tocat mărunt și gulașul de pește este gata de gătit. Gulașul de pește se servește cald, cu pâine proaspătă alături.

Sursa: bucate-aromate.ro

- Image by dashu83 on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel