Astăzi, îți propunem trei rețete de post cu fasole.
Ingrediente
- 250 g fasole boabe
- 1-2 morcovi
- 1 ţelină
- 1 ceapă mare
- 1 ceapă mică
- 2 ardei graşi sau gogoşari
- 3-4 linguri ulei
- 2-3 linguri pastă de tomate
- 1 foaie dafin
- 10-15 boabe de piper
- sare
- piper
- mărar, tarhon şi cimbru
Cum se prepară
Curăţă fasolea, se spală, se pune într-un vas cu apă rece şi se lasă la înmuiat de pe o zi pe alta. Clăteşte cu apă rece şi se pune la fiert într-un vas cu apă, care trebuie să depăşească nivelul boabelor de fasole cu 2-3 degete, potrivit retete.unica.ro.
Se fierbe acoperit, la foc potrivit, aproximativ o oră. Cine doreşte poate schimba din nou apa după primele clocote. Se adaugă morcovii, ceapa mare şi ţelina, toate tăiate în sferturi şi se lasă să fiarbă în continuare până se înmoaie bine toate boabele de fasole.
Separat, într-o cratiţă cu fundul mai gros se căleşte în ulei ceapa mică, tocată mărunt. Se adaugă un praf de sare, apoi se stinge cu jumătate pahar cu supă de fasole şi se lasă să fiarbă înăbuşit, până se înmoaie. Adaugă fasolea fiartă, boabele de piper, foaia de dafin şi pasta de tomate dizolvată în jumătate cană cu supă de fasole. Se fierbe la foc mic până scade sosul şi se potriveşte la gust cu sare, piper şi verdeaţă.
Ingrediente
- 400g fasole
- o ceapă
- 1 ardei gras galben
- 1 ardei gras roșu
- 2 morcovi potriviți
- un sfert rădăcină țelină
- 1 rădăcină pătrunjel
- 300ml bulion
- 1 legătură pătrunjel
- cimbru uscat
- sare
3 linguri de ulei
Cum se prepară
Cu o seară înainte de a găti această delicioasă ciorbă de fasole boabe simplă, de post, pune fasolea la înmuiat în apă rece, să se umfle și să se înmoaie. Poți lăsa fasolea la hidratat și câteva ore, în caz ca nu ai reușit să o lași la înmuiat de seara. Timpul de fierbere va fi mai lung în acest caz. A doua zi aruncă apa în care a stat fasolea la înmuiat și completează cu alta nouă. Pune fasolea la fiert, la foc potrivit, iar după ce a dat în câteva clocote aruncă apa, scrie paginadebucate.ro. Repetă acest pas de încă două ori. În acest fel se elimină din gazele conținute în boabele de fasole și nu vei suferi de disconfort abdominal mai târziu, după consum.
Lasă fasolea la fiert până când boabele de fasole sunt bine înmuiate și gătite. Verifică fasolea din când în când, completează apa, în caz că scade prea mult, și amestecă astfel încât boabele de fasole să nu se lipească de fundul cratiței.
Între timp curăță legumele și toacă-le cubulețe, apoi călește ceapa, morcovul, ardeiul și rădăcinoasele. După ce legumele sunt bine călite și fasolea aproape fiartă, adaugă legumele călite peste fasole și continuă fierberea până când atât legumele, cât și boabele de fasole sunt bine fierte. La final adaugă bulionul, pătrunjelul tocat mărunt, cimbru după gust și potrivește de sare și piper. Mai lasă ciorba pe foc câteva minute, pentru două clocote apoi las-o să se odihnească o vreme și servește.
Ingrediente
- 500 g fasole boabe
- 50 ml ulei
- 2 cepe
- 2 căţei de usturoi
- 1 linguriţă boia
- sare
Cum se prepară
Pune fasolea în apă rece şi lasă peste noapte. Acest truc este folosit pentru ca fasolea să fiarbă mai rapid. Pune la fiert în apă cu sare. Când este aproape fiartă se schimbă apa, cel puţin de două ori. Cel mai important, nu uita să adaugi sare şi în ultima apă, scrie clickpoftabuna.ro. Se mai lasă la loc circa 30 de minute.
Ceapa se toacă mărunt şi se pune la călit în ulei. Se adaugă boiaua şi se amestecă bine. Ia de pe foc tigaia.
Fasolea fiartă şi scursă bine se mixează în blender până devine pastă. Striveşte usturoiul şi adaugă peste piureul de fasole. Adaugă şi un strop de ulei şi sărează după gust. Pune peste fasole ceapa călită. Serveşte cu pâine prăjită. Poftă bună!
- Image by timolina on Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News