Te-ai gândit să integrezi vinetele în rețetele trale de post. Dacă nu știi cum să o faci, îți oferim noi trei idei.
Ingrediente
- 3 vinete potrivite
- 1 pachet soia granulată
- 5-6 roşii sau o pastă de tomate
- 3-4 cepe potrivite
- 1 cutie ciuperci
- 1 ardei
- ulei de măsline
- 1 condiment pentru "carne tocată"
- cimbru, sare
Cum se prepară
Vinetele se curăţă de coajă parţial, lăsând şi câteva linii de coajă. Se îndepărtează codiţa. Se taie rondele de aproximativ 1-2cm. Se pun într un vas şi se sărează. Se lasă astfel 1/2 de oră, pentru a se înmuia.
Între timp, pregătim umplutura: soia granulată se pune la fiert conform indicaţiilor, în apă cu sare. Apoi, când s-a fiert, se pune la scurs, presând cu spatula. Ceapa se taie cubuleţe şi se pune la călit într-un vas cu ulei încins (cantitatea de ulei trebuie apreciată în aşa fel încât umplutura să nu aibă exces de ulei). Când ceapa e aproape pătrunsă, se adaugă soia bine stoarsă şi condimentul pentru "carne tocată" (sau "chiftele"). Se mai lasă 5 minute şi umplutura este gata.
În acest timp, vinetele s-au înmuiat şi pot fi stoarse. Se pun la fiert într-un vas, pentru câteva minute, până devin parţial pătrunse (nu trebuie lăsate să se înmoaie).
Urmează asamblarea. Într-un vas termorezistent, uns foarte puţin cu ulei de măsline, se aşază următoarele straturi: vinete, apoi umplutură, roşii (tăiate felii subţiri) sau pasta de tomate, vinete, iarăşi umplutură, ciupercile şi ciclul se poate relua în funcţie de cantitatea avută la dispoziţie. Deasupra trebuie să rămână vinetele peste care se vor adăuga câteva rondele de ardei şi pastă de tomate (sau roşii feliate) peste care presărăm puţin cimbru.
Preparatul se dă la cuptorul încălzit în prealabil, timp de aproximativ 30 de minute.
Vezi și: 3 rețete de post cu ciuperci
Ingrediente
- câteva vinete potrivit de mari
- 200 ml ulei
- o ceapă
- sare
Cum se prepară
Vinetele se spală şi se usucă bine. Apoi, se aşază pe plita încinsă şi se coc bine pe toate părţile, aproximativ jumătate de oră. Când s-a înnegrit coaja, se iau de pe foc şi se lasă la răcit. Apoi, se îndepărtează coaja, se taie pe lung şi se rade cu un cuţit, uşor. Se presează bine conţinutul, pentru a se elimina sucurile acide. Apoi, se toacă bine cu un tocător sau un cuţit, până când se fac ca o pastă. Apoi, se pun într-un vas, se adaugă sare şi se freacă cu ulei, încet. La sfârşit, se adaugă ceapa tăiată mărunt sau dată pe răzătoare şi se pune la rece.
Vezi și: 3 rețete de post cu cartofi
Ingrediente
- 350 g paste
- 200 g ciuperci
- 2 vinete
- 350 g roşii
- 3 căţei usturoi,
- sare, ulei măsline, piper, cimbru, zeamă de lămâie, unt, parmezan ras
Cum se prepară
Pastele se pun la fiert în apă cu sare, respectând timpul de fierbere indicat pe ambalaj. Usturoiul tocat mărunt se căleşte uşor în ulei. Roşiile se ţin puţin în apă clocotită, pentru a îndepărta cu uşurinţă pielițele, se toacă mărunt sau se zobesc şi se adaugă peste usturoi. Se adaugă condimentele şi se lasă la foc domol 25 minute.
Vinetele se taie rondele, se dau cu sare şi se lasă o oră la scurs, apoi se călesc în puţin unt. Separat, ciupercile stropite cu lămâie se călesc în ulei. Pastele se scurg, se pun pe un platou, se presară unt sau parmezan ras, apoi feliuţe de ciuperci şi vinete, apoi sosul fierbinte de roşii şi usturoi. Se serveşte imediat.
Vezi și: 3 rețete de post cu chiftele
- Image by timolina on Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News