Ziua Internaţională a Jazzului, celebrată la 30 aprilie, are în acest an deviza "2023: O călătorie a muzicii jazz în jurul lumii".
Directorul general UNESCO, Audrey Azoulay, şi Herbie Hancock, ambasador al bunăvoinţei UNESCO, au anunţat, pe 24 aprilie 2023, programul pentru celebrarea Zilei internaţionale a jazzului în 2023, cu participarea a peste 190 de ţări. Evenimentul emblematic al "Jazz Day", un spectaculos concert global All-Star, va include o selecţie extraordinară de spectacole de jazz din Austria până în Zimbabwe, evidenţiind puterea jazz-ului în a depăşi diferenţele şi a promova unitatea şi pacea prin dialog intercultural şi de colaborare.
Directorul general UNESCO, Audrey Azoulay, amintind din nou rolul semnificativ jucat de jazz în istoria modernă, a declarat: 'În această Zi internaţională a jazzului, muzicienii din întreaga lume răspund din nou, în număr mare, la apelul răsunător - pace prin muzică. Născut din lupte pentru dreptate, jazzul ne inspiră să construim un viitor care să reflecte spiritul său - uniţi în celebrarea diversităţii. Alăturaţi-vă nouă în această "călătorie a muzicii jazz în jurul lumii" şi fiţi martori la puterea muzicii.", se arată pe azzday.com/2023.
Pianistul american Herbie Hancock este gazdă a Concertului All-Star Global susţinut UNESCO, cu spectacole în 13 oraşe, un turneu internaţional de atracţii şi sunete care prezintă jazz-ul în toată diversitatea sa. Concertul va include spectacole din Beijing, China; Beirut, Liban; Casablanca, Maroc; Johannesburg, Africa de Sud; Marondera, Zimbabwe; Paris, Franţa; Rio de Janeiro, Brazilia; Viena, Austria; şi Fairbanks, Honolulu, New York, San Francisco şi Washington, DC, SUA.
Concertul live va include spectacole ale unora dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi artişti de jazz din lume, inclusiv: Cyrille Aimée (Franţa), Ambrose Akinmusire (SUA), Thana Alexa (Croaţia), John Beasley (SUA), Dee Dee Bridgewater (SUA), Bill Charlap (SUA), Emmet Cohen (SUA), Tom Gansch (Austria), Melody Gardot (SUA), Christian McBride (SUA), Sérgio Mendes (Brazilia), Marcus Miller (SUA), Thandi Ntuli (Africa de Sud), Philippe Powell (Franţa), Dianne Reeves (SUA), Antonio Sánchez (Mexic), Walter Smith III (SUA), Somi (Rwanda) şi Mike Stern (SUA) etc. Renumitul muzician Mbira Musekiwa Chingodza (Zimbabwe) va face duet cu Oran Etkin (Israel) la clarinetul bariton. Blue Note China Jazz Orchestra se alătură Concertului Global de la Beijing şi JazzWomenAfrica sărbătoresc în Casablanca.
Concertul global All-Star va fi transmis în întreaga lume pe 30 aprilie pe jazzday.com, unesco.org, canalele YouTube şi Facebook, precum şi alte canale de Ziua internaţională a jazzului. În preajma Concertului Global All-Star din 2023, o serie de programe educaţionale online gratuite vor fi prezentate prin intermediul jazzday.com, unesco.org, pe paginile YouTube şi Facebook de Ziua internaţională a jazzului.
O serie de artişti-educatori apreciaţi vor prezenta o selecţie multilingvă de oferte care vor sublinia bogăţia şi relevanţa jazz-ului pentru elevii de la toate nivelurile, cu subiecte inclusiv pentru crearea de muzică pentru copii, improvizaţia şi intersecţia dintre armonia jazzului şi diverse tradiţii muzicale internaţionale. O listă completă de programe educaţionale va fi disponibilă la jazzday.com/education.
Această formă importantă de artă este celebrată pentru a crea un dialog universal al păcii, al respectului între culturi şi al înţelegerii, pentru eradicarea discriminării, promovarea libertăţii de exprimare, şi pentru a reuni comunităţi, artişti şi pasionaţi de jazz din toate colţurile lumii, potrivit en.unesco.org.
Sfidând orice definiţie, jazzul se exprimă în multe limbi şi a devenit o forţă unificatoare pentru adepţii lui, indiferent de rasă, religie, origine etnică sau naţională. Mult timp considerată o muzică de bar şi de dans, jazzul a devenit o formă de artă internaţională, care evoluează continuu, traversând globul, inspirându-se din muzica ţărilor şi regiunilor pe care le străbate. Desemnat de cel de-al 100-lea Congres al Statelor Unite drept "o comoară naţională americană rară şi valoroasă", jazzul acţionează ca o forţă unificatoare, care sparge barierele şi creează oportunităţi pentru înţelegere reciprocă şi toleranţă, scrie jazzyday.com.
În ţara noastră, între marii artişti ai jazzului se numără: Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Arthur Balogh, Lucian Ban, Liviu Butoi, Garbis Dedeian, Damian Drăghici, Vlaicu Golcea, Eugen Gondi, Imre Alexandru, Mihai Iordache, Alex Man, Elena Mindru, Pedro Negrescu, Richard Oschanitzky, Anca Parghel, Sorin Romanescu, Harry Tavitian, Paul Weiner.
Ziua internaţională a jazzului a fost proclamată de UNESCO, în noiembrie 2011, iar prima ediţie a fost marcată de UNESCO şi Institutul Thelonious Monk de Jazz, în 2012, prin organizarea a trei concerte susţinute la Paris, la sediul mondial al UNESCO, la Congo Square din New Orleans, locul de naştere al jazz-ului şi la Sala Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York, concerte care au reunit artişti de renume mondial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci