Pe 30 octombrie 1992 Ion și Doina Aldea Teodorovici își pierdeau viața într-un accident la Coșereni, în județul Ialomița.
S-au împlinit 30 de ani de la tragicul accident rutier în care și-au pierdut viața artiștii Ion și Doina Aldea-Teodorovici, cuplul care a fost unul dintre simbolurile românismului de peste Prut.
În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, în jurul orei 2.30, maşina cu care cuplul Doina şi Ion Aldea-Teodorovici părăsea Bucureștiul, îndreptându-se spre Chişinău, s-a răsturnat într-o curbă, în dreptul localităţii Coşereni, la 49 km de Bucureşti, izbindu-se de copaci.
În urma accidentului rutier, şoferul maşinii şi pasagerul din dreapta acestuia au supravieţuit, dar cei doi artişti aflaţi pe bancheta din spate şi-au pierdut viaţa. Accidentul a stârnit mai multe dezbateri cu privire la cauzele reale ale producerii lui, existând suspiciuni că ar fi fost aranjat pentru a-i reduce la tăcere pe cei doi promotori ai Unirii şi ai limbii române dincolo de Prut.
Doina și Ion Aldea-Teodorovici ocupă un loc aparte în memoria românilor, în special a celor din Republica Moldova. Soții Teodorovici au militat pentru unirea Basarabiei cu România și pentru (re)introducerea limbii române în Basarabia; astfel, lor li se datorează, în bună măsură, faptul că românii de peste Prut învaţă astăzi în limba română şi că folosesc alfabetul latin.
Totodată, cei doi basarabeni au fost cei care l-au reintrodus pe Eminescu în cultura basarabeană, prin cântecele lor, după 1989, conform InfoPrut.
Ion și Doina Aldea Teodorovici au fost comemorați astăzi, 30 octombrie 2022, la Chișinău.
Asociația „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa solicită redenumirea unei străzi din centrul istoric al orașului Odesa în cinstea poetului român Mihai Eminescu, scrie Bucpress.
„În contextul prezentelor lucrări ale Comisiei istorico-toponimice cu privire la redenumirea obiectelor toponimice orășenești din Odesa, am adresat o cerere de redenumire a unei străzi din centrul istoric (vechi) al orașului în cinstea poetului național al românilor Mihai Eminescu. În speranța unei evaluări corecte a adresei Asociației ”Basarabia” și a argumentării invocate, rămâne să constatăm dacă va fi, sau nu, luată în considerare solicitarea organizației noastre”, potrivit unui comunicat al Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa.
„Pe această cale invităm bunii români de-ai locului să susțină inițiativa Asociației “Basarabia”, eventual și inclusiv prin scrisori de sprijin către primăria orașului și comisia istorico-toponimică în cauză. N-ar strica nici scrisori de sprijin oficiale și de prin România și Republica Moldova, dar să nu ne îmbătăm prea devreme cu apă rece…”, menționează Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” pe pagina sa de Facebook (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News