30 de ani de la genocidul din Rwanda. Președintele țării: Lumea a greșit în fața noastră / Clinton și Macron recunosc vina

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Rwanda a marcat 30 de ani de la genocidul din 1994, care a dus la moartea a aproximativ 800.000 de oameni.

Președintele Rwandei a marcat 30 de ani de la genocidul din 1994, care a dus la moartea a aproximativ 800.000 de oameni, spunând că comunitatea internațională “ne-a greșit tuturor”. Paul Kagame a vorbit în fața unor demnitari și lideri mondiali care s-au adunat în capitala Rwandei, Kigali, pentru a comemora vărsarea de sânge, potrivit BBC. 

“Rwanda a fost complet umilită de amploarea pierderii noastre”, a spus el. “Și lecțiile pe care le-am învățat sunt gravate în sânge.” În această zi din 1994, extremiștii din grupul etnic Hutu au declanșat un masacru de 100 de zile, în care au fost măcelăriți membrii minorității Tutsi și moderații Hutu. Forțele în mare parte Tutsi care au preluat puterea după genocid au fost acuzate că au ucis mii de oameni Hutu în Rwanda ca represalii.

La Memorialul Genocidului sunt îngropate 250.000 de victime

Duminică, Kagame și un grup de demnitari au depus coroane pe mormintele comune de la Memorialul Genocidului din Kigali - unde se crede că sunt îngropați peste 250.000 de victime. Președintele a aprins și o flacără. Într-un discurs ulterior, Kagame a mulțumit țărilor africane, inclusiv Uganda, Etiopia și Tanzania, pentru ajutorul lor în încheierea genocidului.

“Multe dintre țările reprezentate aici și-au trimis și fiii și fiicele să servească ca menținători ai păcii în Rwanda”, a spus el. “Acei soldați nu au greșit Rwandei. Comunitatea internațională care ne-a greșit tuturor. Fie din dispreț, fie din lașitate”.

SUA și Franța recunosc greșeala

Eșecul altor națiuni de a interveni a fost un subiect de discuție până astăzi. Fostul președinte american Bill Clinton, care se număra printre liderii prezenți, a numit genocidul drept cel mai mare eșec al administrației sale.

Într-un mesaj video înregistrat pentru memorial, președintele francez Emmanuel Macron a recunoscut că țara sa și aliații săi ar fi putut opri genocidul, dar nu au avut voința să o facă. Franța, sub președintele de atunci, François Mitterrand, a fost un aliat apropiat al guvernului condus de Hutu al lui Juvenal Habyarimana înainte de crime, iar Rwanda a acuzat Franța că a ignorat sau a ratat semnele de avertizare și că a instruit milițiile care au efectuat atacurile.

Franța a negat în mod constant complicitatea, dar un raport comandat de Macron acum trei ani a concluzionat că Franța are “responsabilități grele și copleșitoare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel