30 martie - Ziua de apreciere a lamantinilor

30 martie - Ziua de apreciere a lamantinilor / Foto: Pixabay, de
30 martie - Ziua de apreciere a lamantinilor / Foto: Pixabay, de

Pe 30 martie este marcată ziua de apreciere a lamantinilor.

În orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi. Pe 30 martie este marcată ziua de apreciere a lamantinilor și ziua mondială de apreciere a sintetizatoarelor bassline TB-303, relatează Agerpres.

Ziua de apreciere a lamantinilor



Lamantinii sunt mamifere acvatice cunoscute şi iubite pentru dimensiunile lor impunătoare şi aspectul lor jucăuş. Chiar dacă lamantinul, denumit şi vacă de mare, nu este poate cel mai drăguţ dintre animale, există cu siguranţă un număr suficient de mare al admiratorilor săi care i-au dedicat ziua de 30 martie (#ManateeAppreciationDay).

Ziua de apreciere a lamantinilor invită la conştientizarea faptului că această specie de mamifere marine este ameninţată cu dispariţia. Deşi vânătoarea lamantinilor este interzisă prin lege, aceste animale sunt ucise încă de braconieri pentru carnea şi pielea lor. De multe ori lamantinii sunt ucişi sau răniţi de bărcile sau vasele care navighează prin teritoriile lor.

De obicei, de ziua aprecierii lamantinilor sunt organizate evenimente în regiunile unde există populaţii numeroase ale acestor mamifere acvatice, aşa cum sunt zonele de coastă ale Floridei, Mexicului sau în Caraibe.

Ziua mondială de apreciere a sintetizatoarelor bassline TB-303



Sound-ul originar al muzicii techno şi house nu ar fi existat fără sintetizatoarele de bass TB-303 apărute încă de la începutul anilor '80 ai secolului trecut. Această tehnologie a creat rezonanţa, tempo-ul şi cutoff-ul cu care sunt familiarizaţi iubitorii muzicii techno.

Ziua mondială de apreciere a sintetizatorului TB-303 (#TB303AppreciationDay) sărbătoreşte acest popular instrument muzical electronic precum şi contribuţia sa la muzica modernă.

Sintetizatorul bassline TB-303 a fost produs de compania Roland Corporation în 1982. În acea vreme, celebra companie de instrumente muzicale electronice abia împlinise un deceniu de la înfiinţare, iar modelul TB-303 nu s-a bucurat de un succes deosebit, fiind vândute doar aproximativ 10.000 de unităţi.

Iniţial, acest instrument a fost conceput cu intenţia de a le oferi chitariştilor solişti o modalitate de a-şi face singuri acompaniamentul, însă la începutul anilor '80 TB-303 nu s-a bucurat de prea multă popularitate. Ulterior, unii muzicieni au început să vadă potenţialul acestei tehnologii, piesa "Les Problemes d'Amour" de Alexander Robotnik devenind un uriaş succes în 1983.

Modificările făcute prin reglarea frecvenţei au creat tonuri de bas complexe, "trippy", pe care artişti precum DJ Pierre, Spanky şi Herb Jackson le-au descoperit şi utilizat în muzica lor.

În cursul anilor '90, diferiţi muzicieni au modificat sound-ul lui TB-303 pentru a obţine sunete mai spaţioase, rezultând un nou stil muzical cunoscut drept Acid House.

În prezent, compania Roland continuă să reimagineze tehnologia sintetizatoarelor, pornind de la TB-303, care rămâne însă un sintetizator folosit de numeroşi DJ din întreaga lume pe scena muzicii electro-dance.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel