Dan Puric, recrutat de Securitate, dar fără să facă poliție politică

Aparițiile lui Dan Puric de Sărbătorile Pascale pe la mai multe televiziuni l-a determinat pe Mircea Dinescu să scrie un editorial acid în Cațavencii la adresa actorului, făcând trimitere la un episod tenebros din biografia actorului devenit "apostol naţional": legătura sa cu Securitatea, înainte de 1990.

 "Păi, dacă tot am dat-o pe parodii biblice la telejurnal, hai să mergem pînă la capăt și să-l admirăm pe Gigi Becali spălînd picioarele judecătorilor în clăbuci de parai, pe Adrian Năstase mîngîind cu un ștergar mătăsos papainoagele apostolilor Cozmîncă și Micky Șpagă sau pe păcăliciul neamului, Dan Puric, sărutînd bubele dulci de pe gleznele colegilor săi de liceu turnați odinioară la mănăstirea Secu", scrie Mircea Dinescu, în Caţavencii.

 Puric nu a fost colaborator al Securităţii spune CNSAS

 Potrivit unei adeverinţe publicate de CNSAS în 2012, Dan Puric a fost recrutat de Securitate în martie 1976, pe vremea când avea doar 17 ani "în scopul supravegherii informative a elevilor din cadrul Liceului de arte plastice N.Tonitza". Cu alte cuvinte, în scopul turnării colegilor de liceu. Puric a semnat un angajament şi a primit numele de cod "Cristian", scrie realitatea.net.

 CNSAS nu a identificat informaţii transmise Securităţii de Dan Puric, drept pentru care în august 2012, acesta a primit verdict de necolaborare cu Securitatea: "“Domnului Puric Liviu Dan nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii”.

La sfârşitul anului 1997, documentele Securităţii susţin că „în cursul anului 1977 a cules informaţii referitoare la starea de spirit din rândul elevilor, precum şi despre anumiţi elevi care întreţin relaţii cu cetăţenii străini ori vizitează bibliotecile ambasadelor străine concretizate în două note informative”. Totodată, organele de Securitate notează şi carenţe ale tânărului Puric: „manifestă totuşi reţinere în semnalarea din proprie iniţiativă, anumite aspecte legate atitudine a colegilor (sic!).

 În octombrie 1978, Securitate decide încetarea relaţiei cu colaboratorul „Cristian” subliniind încă o dată că acesta a manifestat „reţineri” în ceea ce priveşte concretizarea informaţiilor în note informative”. „Deoarece sus-numitul a absolvit cursurile liceului, situaţie în care nu ne mai este util în munca informativă”, Securitatea propunea încetarea legăturii cu acesta.

 Cum a recunoscut Puric că a semnat un angajament

 Dan Puric a vorbit despre legătura sa cu Securitatea la aproape mai bine de 20 de ani de la Revoluţie, în 2010, într-o emisiune a lui Robert Turcescu.

 “Max Reinhardt a avut o expresie extraordinară: „artistul îşi ia rucsacul copilăriei în spate şi porneşte la drum”. Diferenţa dintre mine şi colegul meu de la Royal Shakespeare Company este una ontologică. În sensul că el n-a fost utecist, n-a fost membru de partid şi nu i s-a propus să fie informator. Eu când eram prin liceu a venit unul la mine, a zis să semnez o hârtie din aia cum că ajut statul. Nu ştiam ce presupune şi am semnat-o. Pesemne că pe la CNSAS, pe la securiştii ăştia, există şi asta – că Dan Puric a fost securist… M-au şi turnat. Pentru că eu, la 17 ani, îl imitam pe Ceauşescu. Strângeam două clase într-una şi dădeam decoraţii. Ei bine, colegul meu de la Royal Shakespeare Company sau de la Comedia Franceză nu a cunoscut lucrurile astea”, spunea atunci Puric.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel