Seceta va face ravagii și în această vară. Vezi prognoza

seceta
seceta

Meteorologii estimează că ne aşteaptă o vară la fel de călduroasă şi de secetoasă ca şi cea de anul trecut. Sudul și sud-estul țării vor fi cele mai afectate de lipsa de precipitații, iar  începând din iunie, temperaturile vor creşte şi ploile se vor rări. Mai mult, din iulie vremea va fi caniculară, mercurul din termometre depăşind valorile medii obişnuite pentru această perioadă. Estimările pe termen mediu făcute publice de ANM sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Gradul de realizare al acestor tipuri de prognoze este de 60%.

Vara anului 2012 a fost cea mai călduroasă vară din România ultimilor 50 de ani. Recordul a fost asigurat de numărul mare de zile caniculare, în care termometrele indicau peste 35 de grade Celsius, precum şi de numeroasele nopţi tropicale, cu temperaturi de până la 20 de grade. Totodată, cantitatea de precipitaţii a fost cea mai redusă din ultimii 62 de ani.

Cea mai ridicată temperatură consemnată în vara anului trecut a fost de 43,5 grade Celsius, la Giurgiu. În Capitală, maximul înregistrat a fost de 41,7 grade, la începutul lunii august, scrie gandul.info.

Prognoza meteo pentru mai, iunie şi iulie

 În luna mai vremea se va menţine mai răcoroasă decât ne-am aştepta în această perioadă. Cu excepţia regiunii centrale a ţării, temperaturile medii lunare vor fi cu 2-4 grade Celsius mai scăzute decât media multianuală a lunii, de 14,4 grade Celsius.

 În ceea ce priveşte ploile, meteorologii prognozează că acestea vor fi mai abundente decât mediile multianuale, mai puţin în Muntenia şi în Dobrogea unde cantitatea de precipitaţii va fi mai scăzută, între 40 şi 60 de l/mp.

 În luna iunie temperaturile medii lunare vor fi mai ridicate decât cele de până acum în vestul, sudul şi sud-vestul ţării, unde vor depăşi mediile multianuale de circa 2-4 grade Celsius. În Maremureş însă, vremea se va menţine ceva mai răcoroasă decât în restul ţării.

 Ploile vor cădea cu precădere în centru ţării. În Dobrogea, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi între 20 şi 40 de l/mp, în estul şi sud-estul României între 40 şi 60 de l/mp, iar în Subcarpaţi şi zona Dealurilor de Vest, între 60 şi 80 de l/mp.

În luna iulie, temperaturile medii lunare se vor situa peste normele climatologice, îndeosebi în sud-estul, sudul şi vestul ţării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel