Au fost grațiate 32 de persoane de președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko.
Președintele belarus Lukașenko a grațiat 32 de persoane care au fost condamnate pentru extremism, potrivit contului de Telegram Pul Pervogo, care relatează pe larg despre activitățile sale.
Acesta a fost cel de-al șaselea grup de grațieri emise în acest an, începând cu luna iulie, de către Lukașenko, care se află la putere în statul ex-sovietic din 1994.
Grupurile pentru drepturile omului afirmă că peste 1200 de deținuți etichetați drept prizonieri politici rămân în detenție la mai bine de patru ani după ce autoritățile din Belarus au lansat o campanie de represiune împotriva protestatarilor care se opun alegerii lui Lukașenko pentru un al șaselea mandat în funcție.
Lukașenko candidează pentru un al șaptelea mandat în ianuarie. Ministerul de Interne a declarat că poliția va efectua exerciții în această săptămână pentru a se asigura că „manifestările de extremism și terorism” sunt prevenite.
Postarea de pe Pul Pervogo nu a identificat niciunul dintre cei grațiați, dar a precizat că grupul era format din opt femei și 24 de bărbați, toți condamnați pentru extremism.
Pul Pervogo a declarat că toți și-au recunoscut vina și au solicitat grațierea președintelui. Șaptesprezece aveau boli cronice, unul era invalid, nouă aveau peste 50 de ani, iar 17 aveau copii.
Sviatlana Tsikhanouskaya, liderul opoziției în exil care a candidat împotriva lui Lukașenko în alegerile din 2020, a scris pe X că vestea ultimei grațieri „îi umple inima de bucurie”.
„Cu toate acestea, trebuie să vedem realitatea dură: represiunea continuă și numărul deținuților politici continuă să crească”, a scris ea.
Lukașenko a anunțat grațierea unor grupuri de persoane considerate deținuți politici, în general pe motive de sănătate sau vârstă înaintată.
Mai mulți activiști proeminenți rămân în închisoare. Unul dintre aceștia, Maria Kalesnikava, a fost prezentată pe rețelele de socializare luna aceasta, primind permisiunea de a-și întâlni tatăl după ce nu a mai fost văzută de mai bine de un an.
Victoria lui Lukașenko în alegerile din 2020 a declanșat demonstrații fără precedent ale protestatarilor care l-au acuzat de fraudarea scrutinului.
Acțiunea poliției a înăbușit protestele, iar grupurile pentru drepturile omului susțin că aproximativ 30000 de persoane au fost reținute pentru diferite perioade de timp, conform agenției de presă Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu