EXCLUSIV  35.000 de persoane mor anual din cauza infecțiilor cu germeni rezistenți la antibiotice. Dr. Diana Păun atrage atenția asupra acestei amenințări/ VIDEO

foto Crișan Andreescu/DCNews.ro
foto Crișan Andreescu/DCNews.ro

Dr. Diana Loreta Păun a prezentat importanța utilizării prudente a antibioticelor. 

Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial pe Departamentul de Sănătate Publică, a făcut declarații în cadrul conferinței '"Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică. Subiectele atinse, de mare interes pentru sănătatea publică, s-au învârtit în jurul utilizării prudente a antibioticelor.

”Noua foaie de parcurs privind rezistența la antimicrobiene pentru regiunea europeană a OMS acoperă perioada 2023-2030. La nivelul Uniunii Europene au fost adoptate recomandări privind intensificarea acțiunilor în care în mijlocul preocupărilor se situează conceptul One Health. Primul congres One Health internațional s-a ținut în România în 2016, sub înaltul patronaj al președintelui României. Toate demersurile actuale sunt importante pentru planurile naționale, dar și pentru promovarea unei utilizări prudente a antibioticelor”, a declarat dr. Diana Păun.

Peste 35.000 de persoane mor anual din cauza infecțiilor cu germeni rezistenți la antibiotice

”Este o temă dezbătută pe mai multe președinții, temă prioritară pentru sănătate publică, inclusiv România a avut-o, ce ne arată în toate datele recente că a crescut semnificativ rezistența la antibiotice, cu toate eforturile noastre. Acum câteva zile ACDC (Centrul European Pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) a semnalat din nou cu privire la amenințarea tot mai mare a acestei probleme, estimând că la nivelul Uniunii Europene, plus Islanda și Norvegia, peste 35.000 de persoane mor anual din cauza infecțiilor cu germeni rezistenți la antibiotice”, a adăugat aceasta.

”În acest context pe lângă măsurile la nivel național care au fost luate, chiar vreau să felicit Ministerul Sănătății pentru implementarea acestui plan de măsuri. De asemenea, vreau să-l felicit și pe domnul ministru care, din întâmplare, chiar este de specialitate, ceea ce este un mare avantaj. Recent inovația și preocupările pentru descoperirea de noi antibiotice nu reprezintă o prioritate la nivel mondial. Prioritatea e setată către medicațiile biologice, citostatice, ori antibioticele rămân un pic în urmă”, a susținut sonsilierul prezidențial. 

Tot aceasta a continuat cu ideea că ”o stimulare a inovării în domeniu ar fi utilă. Liniile directoare cuprinse în cadrul recomandărilor consiliilor europene adoptate în iunie prevăd atingerea de obiective clare. De exemplu, consolidarea planurilor naționale, îmbunătățirea conștientizării și educației în domeniu, rezistența la antimicrobiene, și nu mă refer doar la educația publicului, dar și la educația profesioniștilor. Și noi avem tendința de a scrie rapid un antibiotic pe rețetă, fără analize mai amănunțite”. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel