37 grade Celsius s-au înregistrat în plină iarnă în Chile: Este ceva extraordinar care va deveni normal / Video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Valul de căldură hibernală care a adus temperaturi istorice în Chile reprezintă 'o fereastră' către o lume tot mai caldă, consideră oamenii de ştiinţă din această ţară sud-americană, informează Reuters.

La nivel global, iulie 2023 a fost deja cea mai călduroasă lună din istoria măsurătorilor meteorologice, iar prima zi a lunii august a adus un val de căldură în regiunile centrale şi nordice din Chile, contribuind la instalarea unei vremi de primăvară la mijlocul iernii din emisfera sudică.

'Într-un fel, este o fereastră către viitor, acum vedem nişte condiţii meteo care vor deveni normale', a declarat Martin Jacques, specialist în climatologie şi profesor la Universitatea Conception din Chile. 'Ceea ce acum pare foarte extrem ar putea să devină treptat din ce în ce mai normal peste câţiva ani', a adăugat el. 'Să ai temperaturi de 37 grade Celsius în mijlocul iernii sudice este ceva extraordinar', a declarat Raul Cordero, climatolog la Universitatea din Santiago de Chile.

'Este o temperatură anormală, cu aproape 15 grade peste valorile tipice şi, din păcate, nu este o problemă locală, ci o problemă globală', a adăugat el. Martin Jacques spune că deşi anumite creşteri ale temperaturilor sunt aşteptate în această parte a anului datorită circulaţiei atmosferice, temperaturi extreme au fost exacerbate de fenomenul El Nino şi de încălzirea tot mai puternică a planetei noastre.

Deşi este adeseori dificil să se stabilească o legătură între vremea extremă şi schimbările climatice, temperaturile din mai multe zone din Chile au doborât an după an recordurile în domeniu. 'Este un semnal destul de robust al încălzirii. Legătura dintre temperatură şi schimbările climatice pe termen lung este mult mai evidentă', a mai spus Martin Jacques.

Iarna din acest an a fost plină de evenimente în Chile, unde cele mai intense furtuni din ultimele decenii au lăsat mii de oameni fără locuinţe, au izolat oraşe întregi şi au blocat drumuri în regiunile central-sudice ale ţării.

Mulţi speră că ploile vor contribui la reumplerea rezervoarelor de apă din Chile după o secetă de peste un deceniu, însă Martin Jacques spune că situaţia este 'destul de fragilă' atât timp cât stratul de zăpadă din Anzi nu se reface în urma unor noi ninsori.

Potrivit celor mai recente buletine meteorologice, temperaturile ridicate din nordul şi centrul ţării vor continua să fie înregistrate pe durata întregii săptămâni, scrie Ageprpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel