Ponta, despre gazele de șist: Oamenii nu mai trebuie să fie manipulați. Antonescu, lipsit de solidaritate în cazul Roșia Montană

Premierul Victor Ponta  a fost invitatul lui Radu Tudor, duminică seară, la emisiunea "Punctul de Întâlnire". Premierul a vorbit despre problema exploatării gazelor de şist, dar și despre proiectul de la Roșia Montană. Referitor la gazele de șist, premierul a declarat că oamenii trebuie să fie informați, pentru a nu mai fi manipulați nici de un preot, dar nici de un ONG. Despre Roșia Montană, Ponta  a declarat că l-a afectat lipsa de solidaritate a lui Crin Antonescu.

Referitor la gazele de șist,  premierul  a declarat,că "aici avem clar de ales: importăm mai multe gaze sau încerăm să  le producem noi;

2. Condiții de mediu le respectăm, deocamdată nu se pune problema de fracturare hidraulică;

3. Ați văzut, zilele trecute, Chevron a semnat cu Ucraina un contract de 10 miliarde pentru exploatarea gazelor de șist.Deci noi nu vrem la noi, dar se face peste graniță;

4. Sunt foarte hotărât, nu doar Chevronul, sunt și alte companii care explorează pentru gazele de șist. Sunt foarte hotărât că continuăm să informăm oamenii, să nu-i lăsăm să fie manipulați nici de un preot care vrea să-i facă Chevron-ul biserică, nici de un ONG care se duce întotdeuna peste graniță să afle ce să mai zică despre gazele de șist, să informăm de fiecare dată, să fim foarte atenți că se respectă toate măsurile de protecția a mediului, să fim foarte atenți asupra faptului că niciun metru cub de gaz, fie din Marea Neagră, fie din Moldova nu se vinde în altă parte decât în România, pe bursa gazelor din România. Nu pleacă nimeni cu gazele din România, să fie foarte clar", a declarat Victor Ponta.

Citește și: De ce se implică Biserica în protestele de la Pungești

În acest moment, nu există un preț al pieții. Gazprom  vinde la un preț în România, la un alt preț în Bulgaria, la alt preț în Germania. E o companie privată din afara Uniunii Europene, nu se supune regulilor UE.

Roșia Montană; Am luat bomba de sub masă și am pus-o pe masa Parlamentului

"Roșia Montană este o altă problemă", a continuat premierul Victor Ponta. "Există un proiect care de 14 ani stă prin niște sertare la diverse guverne, cred că din 1999. Eu am făcut un lucru care m-a și afectat. Eu am luat bomba de sub masă și am pus-o pe masa Parlamentului, moment în care s-au văzut multe lucruri. Și problemele din contract, e prima dată când oamenii au văzut licența, au văzut datele, au văzut ceea ce s-a negociat, unela s-au negociat bine, altele prost. Este prima dată când s-a aflat adevărul", a mai continuat Ponta.

 "În al doilea rând, când o parte din dezinformări s-au înlătuart. Statul român ia 67 la sută  din banii de acolo. prin lege, are drept de preemțiune BNR sau Guvernul României, dar trebuie să-l plătească. România nu face proiectul pentru că nu are 2 miliarde de euro să investească.

M-a deranjat lipsa de solidaritate a lui Crin Antonescu

Aici s-au văzut și niște lucruri politice, aici trebuie să recunosc că m-a afectat lipsa de solidaritate a lui Crin pentru că era un subiect pe care îl discutasem de foarte multe ori și  la care nu am cerut Crin hai să votăm legea. I-am spus doar, hai s-o punem în Parlament pentru ca oamenii să afle adevărul și să vină cei pro sau contra. Am văzut mai departe cum s-a încercat deturnarea acestor proteste. În fiecare zi citeam presa domnului Băsescu,  către protestatari. Duceți-vă să protestați contra lui Ponta, să fie dat jos Ponta. Până la urmă protestatarii au fost mai deștepți decât ziariștii domnului Băsescu că s-au dus tot la Cotroceni pentru că știau cine era marele susținător din ultimii 7-10 ani.

Nu mă deranjează ideea că proiectul va fi respins de Parlament, mă deranjează ideea, și o să mă lupt cu ea, a faptului că în România nu facem proiecte economice de teama că o să  cadă drobul de sare. Eu atâta vreau, să ajungem la concluzia următoare: nu există nu de principiu la exploatări miniere, la proiecte economice, uite Finlanda și Suedia, țări foarte verzi explorează cu cianuri. Deci să nu existe un nu de principiu, ci să existe două nuuri: Nu până când nu sunt sigur de mediu și nu până când nu sunt sigur cât câștigă statul român. Dar să spui nu, și cu asta basta cu asta nu sunt de acord. Este singura șansă a noastră de dezvoltare dacă vrem să avem școli mai bune, spitale mai bune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel