EXCLUSIV  4,2 milioane de români au primit rețetă decontată de antibiotic în 2022. Andrei Baciu, CNAS: Acestea sunt datele și situația este pe cât se poate de reală

Andrei Baciu, președintele CNAS, a vorbit despre cifrele alarmante legate de consumul de antibiotice, mai ales în sezonul rece.

Andrei Baciu, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a afirmat că problema rezistenței la antimicrobiene este ”o chestiune cât se poate de serioasă, nu numai la nivel global, ci și în România. România aflându-se pe un loc nedorit, trei, la nivel european, în ceea ve privește rezistența antimicrobiană. Suplimentar, vedem că este o temă care se suprapune foarte clar cu momentul în care ne aflăm”.

În acest sens, Andrei Baciu a prezentat câteva cifre alarmante în ceea ce privește consumul de antibiotice, mai ales în sezonul rece.

”Aveți idee care este consumul de antibiotice pe rețete decontate și prescrise pentru asigurați? Câți asigurați au beneficiat, în 2022, de o rețetă pentru antibiotic? 4,2 milioane de români. Dacă ne raportăm la 16 milioane de asigurați, asta înseamnă un sfert, astea sunt compensate.

3. foto Crișa... (andrei-baciu-2_85390100.jpg)

Suplimentar, mai există și cele pe rețete pe rețetă simplă. Să dau un exemplu simplu. Dacă mergi la stomatolog, ai o intervenție, se prescrie un antibiotic pentru 5/7 zile. Acestea nu sunt cuprinse în statisticile de la CNAS. Cam asta este amploarea fenomenului: unul din patru români, în 2022, a beneficiat de un antibiotic decontat. Să mai ținem cont și de faptul că nu toate antibioticele existente în România sunt rambursate. Motiv pentru care datele sunt, cu atât mai mari și cu atât este mai serioasă problema despre care discutăm astăzi”, a mai spus Andrei Baciu în cadrul dezbaterii ”Prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon”.

Copiii, un număr mare de consumatori de antibiotice

De asemenea, Andrei Baciu a subliniat că în sezonul rece există o creștere a consumului de antibiotice, iar acest lucru indică faptul că ”prescrierea se face, în principal, pentru infecții al tractului respirator care se suprapun cu sezonul rece”, mai mult, că o mare parte din acest consum este atribut populației pediatrice. ”Vorbim de copii, care ajung, tocmai din dorința de a depăși cât mai repede un moment acut sau subacut infecțios. Acestea sunt datele și situația este pe cât se poate de reală”,  a concluzionat Andrei Baciu.

Mai multe în video:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel