Cum a apărut alfabetul Braille și de ce este sărbătorit astăzi

Ziua mondială Braille, alfabetul cu puncte în relief pentru persoane cu deficiențe de vedere, este marcată astăzi, 4 ianuarie. 

La 4 ianuarie 1809, la Coupvray, se năştea Louis Braille, considerat inventatorul sistemului de scriere pentru nevăzători.

În urma unui accident nefericit, acesta și-a pierdut vederea la vârsta de trei ani. Handicapul său nu a fost un impediment în afirmarea sa la şcoală, Louis Braille primind o bursă de la un nobil local. Astfel a reuşit să ajungă la Școala pentru nevăzători din Paris a lui Valentin Hauy, primul care a folosit metoda ștanțării hârtiei ca modalitate de a citi folosită de nevăzători.

Pentru că nu reuşea să scrie de mână, el folosea o metodă destul de greoaie, reproducea în reflief literele obişnuite.

Inspirat de căpitanul de artilerie Barbier de la Serre, care, pentru trimiterea de mesaje secrete, folosea un sistem care consta în imprimarea unor puncte pe bucăți pe carton, Louis Braille a preluat ideea și așa a apărut alfabetul cu puncte în relief, folosit și în prezent de nevăzători.

Alfabetul Braille folosește 6 puncte pentru 63 de semne (litere, sunete, semne, cifre, note muzicale), notează Europa Fm.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel