În perioada 18-21 mai, Sibiul este sub semnul experimentului, al improvizatiei, al jocului. Sibiu Jazz Festival, aflat la a 47-a ediţie, vă invită la inspiraţie şi respiraţie în centrul vechi al oraşului.
Melanjul de influenţe va umple de jazz Piaţa Mică pentru a sărbători cel mai longeviv eveniment al acestui gen muzical din România. Vin în concert Natalia M King, Yilian Canizares, Black String si multi altii.
Jazz feel it with us!
Puţine festivaluri de jazz din lume pot etala o tradiţie şi o continuitate comparabile cu cele ale reuniunii muzicale din fiecare primăvară de la Sibiu.
La începutul anilor ’70, au avut loc la Ploieşti primele trei ediţii ale Festivalului National de Jazz. Din motive de „poluare ideologică”, Festivalul a fost mutat, fortuit, la Sibiu, în anul 1974, bucurându-se de respect şi susţinere, pana şi din partea oficialităţilor politice comuniste, fiind organizat de echipa dedicată a Jazz Club Sibiu, cel mai puternic club de jazz din ţară la vremea respectivă.
Yilian Cañizares
Începând cu anul 1997, continuarea nobilei tradiţii a evenimentului - ce fusese un bastion al culturii autentice încă din perioada comunistă - şi-a asumat-o Fundaţia Sibiu Jazz Festival, avându-l ca director artistic pe H. Johannes Konstantin Schmidt, membru fondator al Jazz Club Sibiu şi, ca director executive, pe Simona Adina Maxim.
Ani de-a rândul, scena sibiană a consacrat valorile jazzului autohton. Nu există jazzman român, a cărui evoluţie să nu fi fost marcată, în vreun fel sau altul, de Festivalul de la Sibiu. Prezenţa internaţională s-a înscris şi ea pe linia pluralismului stilistic şi a deschiderii spre toate orizonturile. O listă, chiar incompletă, a muzicienilor străini ce au evoluat în cadrul Festivalului, vorbeşte de la sine: Ron Carter, Toots Thielemans, Archie Shepp, Didier Lockwood, Dee Dee Bridgewater, Jan Garbarek, Bill Evans, Charles Lloyd, Birelli Lagrene, Chucho Valdes, Arturo Sandoval etc. .
În anul 2005, Sibiu Jazz Festival a fost recunoscut drept cel mai important eveniment de gen din România, devenind primul festival din ţara noastră, membru în cea mai importantă reţea de festivaluri şi promotori de jazz din Europa: Europe Jazz Network.
Anul acesta, Festivalul debutează în 18 mai, la ora 21:00, în Piaţa Mică, cu Karnas Formula (Grzegorz Karnas – voce, Michał Tokaj - pian, keyboards, Michał Jaros – contrabass, Sebastian Frankiewicz – tobe)
Grzegorz Karnas
Grzegorz Karnas s-a născut în Silezia Superioară, în Polonia, într-o familie fără tradiţie muzicală. A colaborat cu legende ale jazzului din Polonia, precum şi cu artişti de top ai scenei jazzistice europene. În 2006 şi 2007 a câştigat Marele Premiu la concursurile de jazz vocal de la Bruxelles si Crest (Franţa). Faptul că a fost remarcat de juriile concursurilor, de jurnalişti şi de public a deschis drumul turneelor pe care le-a realizat cu trupa sa în toate colţurile lumii. Începând cu anul 2008, Karnas a fost spiritus movens al Întâlnirii Interculturale pentru creativitate, Expresivitate şi Muzica, Voicingers - un eveniment care contribuie la promovarea interpreţilor de jazz aflaţi la începutul carierei internaţionale şi oferă educaţie muzicală neprofesioniştilor.
Albumul său intitlulat Karnas a fost lansat în 2011 de casa de discuri slovacă Hevhetia, iar recitalurile sale live de la Budapesta au fost incluse în albumele de mare succes Audio Beads (2012) şi Vanga (2014) lansate de casa de discuri maghiară BMC Records. Aceste albume l-au transformat pe Karnas într-un reper al scenei jazzistice europene.
Trupele în care a activat Karnas, cu componențe diferite, nu au nimic în comun cu paradigma clasică. Ele ne propun teme melodice simple, care se inspiră din hipnotismul ostinato-urilor şi abstracţiunea interpretării modale. Dacă ar fi să descriem în câteva cuvinte prestaţia în concert a trupei Grzegorz Karnas Formula, acestea ar fi: o interpretare acustică, hipnotică şi plină de energie, însoţită de o mare doză de improvizaţie.
În 19 mai, la ora 19:00, vă puteţi întâlni cu trupa luxemburgheză Jeff Herr Corporation (Jeff Herr – tobe, Maxime Bender – saxofon, Laurent Payfert – contrabass), iar la ora 21:00, vă va încânta Yilian Cañizares (Cuba, Elvetia, Germania)
Jeff Herr Corporation
O prezenţă specială în Festival este Mauro Sigura Quartet (Mauro Sigura – oud, Gianfranco Fedele – pian, Andrea Ruggeri – tobe, Tancredi Emmi – contrabass), care va concerta în 20 mai, la ora 19:00.
Acest proiect are la bază alăturarea dintre sunetele, temele şi ritmurile specifice muzicii tradiţionale otomane şi mediteraneene şi atmosfera jazz-ului contemporan european. Această îmbinare de stiluri dă naştere unor sonorităţi fascinante şi inconfundabile, care ne trimit cu gândul la o călătorie ce transcende dimensiunea temporală, călătorie care porneşte dinspre Senegalul plin de culoare spre spaţiile deschise, pline de linişte ale nordului, într-un amestec unic de sunete, elemente şi oameni aparţinând unor culturi atât de diferite.
Mauro Sigura s-a născut la Torino şi, după absolvirea unei facultăţi de filosofie, şi-a început cariera muzicală cântând la chitară şi bouzouki în cluburi de jazz din oraşul său natal.
Mauro Sigura Quartet
Încă de la început, Sigura a cântat jazz şi world music („muzica lumii”). Alături de trupa de muzică folk Vinagro, a fost desemnat câştigătorul Festivalului Greenage, una dintre cele mai importante competiţii destinate tinerilor muzicieni din nord-vestul Italiei. În anul 2005, Mauro părăseşte trupa Vinagro şi se mută în Sardinia, unde intră pentru prima dată în contact cu sound-ul folkului şi jazzului din această zonă. Aici se alătura trupei sarde Janas şi colaborează cu Asociaţia culturală Hanife Ana Teatro Jazz.
Cel mai recent proiect, The Colour Identity, îmbină sunetul Mării Mediterane şi ritmurile africane cu atmosfera jazz-ului nord-european. Cvartetul realizează spectacole în întreaga lume (Asia, Europa, Africa), iar în 2016 au lansat albumul The Colour Identity.
Natalia M. King Quintet (Natalia M. King - voce, chitară, Olivier Truchot – pian, Anders Ulrich – contrabas, Simon Bernier – tobe, Cesar Poirier – saxofon) vă aşteaptă în 20 mai la ora 21:00.
În anul 1969, lumea muzicală a fost cuprinsă de o adevărată frenezie. Este anul când Otis Redding spune că este timpul să ne mişcăm în ritm de groove, când se impune Jim Morrison, când BB King se plânge că a dispărut emoţia şi, în timp ce Janis Joplin îl încurajează să încerce mai mult s-o regăsească, Crosby, Stills and Nash se urcă în expresul de Marrakesh.
Natalia M King
Acesta este exact momentul în care Natalia M King decide să se nască, pentru că Natalia este genul de femeie care ia propriile decizii legate de viaţa ei, de culoarea muzicii ei, de contextul melodiilor pe care le interpretează.
Inevitabil şi cat se poate de firesc, primul său album se intituleaza Milagro, pentru că reuşeşte într-adevăr să obţină un echilibru perfect între folk şi rock, între Africa şi America, între delicateţe şi furie. Iar pe scenă, o adevărată văpaie.
Urmează alte două albume, Fury and Sound şi Flesh is Speaking, ambele inovatoare, deschizătoare de drumuri nu lipsite de efort, o muzică solicitantă, plină de nerv, care nu se aseamănă cu nicio alta.
În cele din urmă, Natalia renaşte. Alege de data aceasta un alt drum, un drum al ei propriu – un drum drept, cu rădăcini din ce în ce mai adânci la fiecare pas. Să fie blues? Să fie jazz? Să fie soul? Da, sunt toate acestea la un loc şi multe altele pe lângă. Este SOULBLAZz! Niciun alt stil nu pune mai bine în valoare această nestemata care este vocea mângâietoare şi senină a Nataliei. Alături de ea în concerte se află o trupă de soul apropiată sufletului ei, alături de care realizează spectacole de-a dreptul incandescente. Fiecare notă cântată exprimă bucurie pură.
Acesta a fost şi contextul spiritual în care a luat naştere cel de-al doilea album al Nataliei de dupa renasterea ei, BLUEZzin T'il DAWN. După jazz-ul cu nuanţe de blues din albumul anterior, acum artista propune un blues cu parfum de jazz. Este sound-ul unui artist ajuns la deplinătatea maturităţii sale vocale. Interpretarea sa nu a fost niciodată atât de curată.
Din Coreea de Sud vine Black String (Yoon Jeong Heo – geomungo, Jean Oh - chitară, electronica, Aram Lee - daegeum, yanggeum, Min Wang Hwang - voce, janggu, percuţie)care va concerta în 21 mai la ora 19:00.
Black String
Formaţia Black String, a cărei muzică are la bază ritmuri tradiţionale coreene şi un tip de jazz de improvizaţie, îşi propune să creeze un limbaj unic, bazat pe intuiţia şi dialectul muzical asiatic. Trupa îşi doreşte să găsească o sonoritate nouă, care să asimileze diverse tonalităţi ale muzicii tradiţionale, dar în acelaşi timp să se armonizeze cu tonalităţile muzicale internaţionale. Explozia sonoră a ceterei Geomun-go, energia nestăpânită a instrumentelor de percuţie tradiţionale coreene şi sonorităţile neaşteptate ale chitarei jazz vă vor încanta simţurile.
Lidera trupei Black String, Yoon Jeong Heo, o virtuoză a ceterei Geomun-go, acordă un interes aparte îmbunătăţirii performanţelor sonore ale ceterei şi reunirii diverselor genuri muzicale, de la muzica tradiţională coreeană până la muzica contemporană şi la improvizaţie.
Numele formaţiei Black String provine de la numele ceterei Geomun-go, dat fiind faptul ca Geomun-go în limba coreeană înseamnă instrument cu coarde de culoare neagră, care produce un sunet misterios şi profund. Mai mult decât atât, cuvântul „Black" (negru) simbolizează eternitatea universului oriental, iar „String” (coarda) desemnează atât instrumentul cu coarde în sine, cât şi lirismul muzicii coreene. De asemenea, cuvântul „String” semnifică o arcuire ritmică, nu liniară, şi un sunet liber, lipsit de constrângeri.
Ultimul concert al festivalului, din 21 mai, la ora 21:00, va fi susţinut de trupa siriană Mozayek Band
Intrarea este liberă!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu