40.000 de morți anual din cauza utilizării cuptoarelor pe gaz. În studiul derulat e amintită și România

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Utilizarea aragazelor care funcționează pe gaz contribuie la un număr alarmant de decese premature în Europa, potrivit unui studiu recent, care arată că aceste aparate sunt responsabile pentru 40.000 de morți anual, de două ori mai multe decât cele cauzate de accidentele rutiere. Gazele nocive eliberate în aer sunt asociate cu boli cardiovasculare și pulmonare, iar experții atrag atenția că publicul larg nu este suficient informat cu privire la pericolele pe care acestea le reprezintă, notează The Guardian. 

Un studiu efectuat în gospodăriile din Uniunea Europeană și Marea Britanie indică faptul că utilizarea aragazelor pe gaz scurtează durata de viață a unei persoane cu aproape doi ani, în medie.

„Problema este mult mai gravă decât ne-am așteptat”, a declarat Juana María Delgado-Saborit, coordonatoarea cercetării și conducătoarea laboratorului de sănătate ambientală de la Universitatea Jaume I din Spania. Cercetătorii au estimat că 36.031 de decese premature anuale în UE și alte 3.928 în Regatul Unit sunt cauzate de utilizarea aragazelor pe gaz.

Totuși, aceste cifre ar putea fi chiar mai mari, deoarece studiul a evaluat doar impactul dioxidului de azot (NO2), fără a lua în calcul și alte gaze periculoase precum monoxidul de carbon și benzenul.

Poluarea cu dioxid de azot în bucătăriile în care se folosesc aragaze pe gaz este mult mai mare decât în cele cu aragaze electrice, diferența fiind observată încă din 1978. „Doar acum suntem capabili să cuantificăm cât de multe vieți sunt pierdute din această cauză”, a explicat Delgado-Saborit.

În prezent, o treime din gospodăriile europene utilizează aragazele pe gaz, procentul ajungând la 54% în Marea Britanie și la peste 60% în țări precum Italia, Olanda, România și Ungaria. Prin arderea gazelor fosile, aceste aparate emit substanțe nocive care irită căile respiratorii.

UE a cerut autorităților să elimine treptat cuptoarele pe gaz

Concluziile raportului, susținute de European Climate Foundation, se bazează pe cercetări anterioare care au evaluat calitatea aerului din locuințe pentru a determina cât de mult crește poluarea aerului interior în urma gătitului pe plite pe bază de gaz.

Cercetătorii de la Universitatea Jaume I și Universitatea din Valencia au corelat expunerea la dioxidul de azot din interior cu cea din exterior și au aplicat ratele de risc pentru boli, rezultate din studii asupra poluării aerului exterior, pentru a calcula numărul de vieți pierdute.

Rezultatele studiului sunt în concordanță cu o cercetare efectuată în SUA în luna mai, care a constatat că aragazele pe gaz și propan contribuie la aproximativ 19.000 de decese anuale în rândul adulților.

Uniunea Europeană a înăsprit normele privind calitatea aerului exterior, însă nu a stabilit standarde pentru calitatea aerului interior, potrivit sursei citate. Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA) a cerut autorităților să elimine treptat aragazele pe gaz prin stabilirea unor limite de emisii, oferirea de stimulente financiare pentru a încuraja trecerea la aparate mai puțin poluante și obligarea producătorilor să eticheteze aragazele cu riscurile lor de poluare.

„Mult timp a fost ușor să ignorăm pericolele aragazelor pe gaz”, a declarat Sara Bertucci, reprezentantă a EPHA. „La fel ca în cazul țigărilor, oamenii nu au conștientizat prea mult impactul asupra sănătății – și, la fel ca țigările, aragazele pe gaz sunt un mic foc ce umple casa noastră cu poluare”, a mai spus aceasta.

Pentru a reduce expunerea la poluanți, experții recomandă utilizatorilor să deschidă ferestrele și să folosească hote de extracție în timpul gătitului. Delgado-Saborit a împărtășit că atât ea, cât și soțul ei au crescut în gospodării unde se foloseau plite electrice, considerate „mai curate, mai sigure și mai sănătoase”, dar ulterior s-au mutat într-o locuință cu aragaz pe gaz. „Suntem în plin proces de renovare și abia aștept să instalăm o nouă plită electrică în bucătărie”, a adăugat cercetătoarea, relatează The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel