Georgienii au ales să petreacă noaptea de Crăciun manifestând, cu lumânări și steaguri, în fața Parlamentului.
Mii de georgieni au mărșăluit în fața Parlamentului, în noaptea de Crăciun pe rit vechi, în cea de-a 40 zi a unei mișcări de protest la adresa deciziei guvernului de la Tbilisi de a suspenda procesul de aderare la Uniunea Europeană, informează AFP.
Astfel, cu lumânări într-o mână și steaguri georgiene sau europene în cealaltă, manifestanții au pornit noaptea dinspre cinci biserici ortodoxe din capitala Tbilisi către biserica Kașveti, amplasată în fața Parlamentului.
As Orthodox Christians in #Georgia celebrate #Christmas, participants of the #GeorgiaProtests gathered on Rustaveli Avenue, #Tbilisi, singing in chorus and holding lit candles.
— Netgazeti (@netgazeti) January 6, 2025
40th night of protests pic.twitter.com/HIwjC6yqCm
Protestele au început în 28 noiembrie 2024, imediat după anunțul făcut de premierul Irakli Kobahidze, acela de a nu continua negocierile de aderare la UE înainte de 2028. Această decizie a galvanizat o mișcare de protest deja existentă pentru a denunța rezultatul alegerilor legislative din octombrie, câștigate de partidul de guvernământ, Visul Georgian, dar considerat trucat de opoziție.
Fosta președintă prooccidentală Salome Zurabișvili, aflată în conflict cu partidul de guvernământ și care a părăsit președinția în decembrie făcând loc unui susținător al puterii, s-a alăturat manifestanților.
Citește și: Cine este Salome Zourabichvili, președinta Georgiei, care refuză să plece din funcție
”Trebuie să călăuzim această țară în direcția bună, nu avem dreptul să eșuăm”, a declarat pentru AFP femeia care încă se consideră președintele legitim al țării.
Mandatul lui Zurabișvili s-a încheiat pe 29 decembrie, când succesorul ei, Mihail Kavelașvili, membru al partidului Visul Georgian, a fost desemnat președinte, în urma votului unui colegiu de alegători loiali guvernului.
Zurabișvili continuă să afirme că rămâne ”singurul lider legitim” al țării până la organizarea de noi alegeri legislative.
Guvernul partidului Visul Georgian este acuzat că a luat o turnură autoritară și prorusă și că a abandonat integrarea Georgiei în UE, obiectiv consacrat în Constituție.
Autoritățile resping aceste acuzații și spun că vor să împiedice Tbilisi să fie atras în conflictul dintre Occident și Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci