Ce salarii se câștigă în turism și HoReCa în România.
Publicitate
În turism și-n HoReCa sunt cele mai multe joburi scoase în piață, în această perioadă, în contextul pregătirilor pentru sezonul cald. În ultima lună, 4000 de joburi au fost scoase pe piață.
Datele Salario arată că 70% dintre angajații din domeniu câștigă sub salariul mediu net pe economie, care, în luna ianuarie, a fost de 4.859 de lei. În funcție de numărul de aplicări, turismul se află pe locul al șaptelea în topul celor mai atrăgătoare domenii pentru candidați, în ultima lună adunând peste 80.000 de aplicări.
Cei mai mulți angajați din turism și HoReCa (36,9%) câștigă salarii cuprinse între 1.900 de lei și 3.000 de lei, iar 33,3% între 3.000 și 4.500 de lei, mai arată datele Salario. În același timp, 22,1% obțin venituri cuprinse între 4.500 și 7.000 de lei, 5,6% între 7.000 și 10.000 de lei pe lună și doar 2%, ajung să depășească suma de 10.000 de lei lunar. Cu o medie salarială de 3.700, respectiv 3.800 de lei net, turismul și HoReCa se plasează în rândul celor mai slab plătite sectoare din economie, alături de call-center / BPO, confecții, saloane de înfrumusețare și sport / wellness.
Un agent de turism câștigă în medie 3.300 lei net pe lună, conform datelor introduse până în acest moment în Salario de către specialiștii care activează în domeniu. Totuși, la veniturile acestuia se mai adaugă comisionul din vânzări sau diverse bonusuri de performanță. În perioada estivală, când și activitatea este mai intensă, aceștia pot chiar să-și dubleze salariul. În plus, ei pot beneficia de reduceri semnificative la achiziționarea unor pachete de vacanță. “De altfel, aceeași regulă se aplică pentru multe dintre pozițiile specific acestor domenii, în condițiile în care, la salariul de bază, se adaugă bacșișul sau comisioanele de vânzări”, mai spune Roxana Drăghici.
Cele mai mici salarii medii nete introduse până în acest moment de către angajații din turism și HoReCa, sunt pentru joburile:
Cameristă – 2.600 de lei
Barman – 2.800 de lei
Ospătar - 2.900 de lei
Ajutor de bucătar - 3.100 de lei
Brutar / patiser / cofetar – 3.100 de lei
Județele cu cele mai mici salarii medii nete din Turism și HoReCa sunt:
Bistrița – 2.500 de lei
Gorj – 2.700 de lei
Prahova - 2.900 de lei
Călărași – 3.000 de lei
Caraș-Severin – 3.000 lei
Chiar și în județele în care vorbim de valori maxime ale salariului mediu, acestea se situează sub media pe economie:
București – 4.400 de lei
Timiș – 4.100 de lei
Cluj – 3.700 lei
Brașov – 3.700 de lei
Constanța – 3.600 lei
În ceea ce privește joburile postate de angajatorii din străinătate pentru aceste domenii, media netă salarială este de 8.000 de lei pe lună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu