Dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic SANADOR este invitatul zilei la interviurile DC Medical și DC News.
Publicitate
Dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic SANADOR este invitatul zilei la interviurile DC Medical și DC News. În cadrul emisiunii aceasta a atins mai multe teme, inclusiv cea a unei intervenții care scutește pacienții cu boala arterială periferică (mulți dintre ei diabetici) de amputații.
"Este un subiect foarte important, pentru că un număr mare de pacienți care au suferințe la nivelul membrelor inferioare, până la răni la nivelul degetelor, nu ajung în timp util la medic. Astfel, ajung să fie diagnosticați tardiv. Apoi, evoluția aterosclerozei atinge niște nivele de calcificări deosebite. Prin această adăugare de calciu este cu atât mai puțin posibilă circulația sângelui. Aceste procese se produc mai ales la pacienții diabetici. Ei sunt undeva cam 30-40% din pacienții cu boli arteriale periferice care ajung să aibă astfel de tulburări trofice majore. Sigur că de-a lungul anilor tratamentul medicamentos a fost inițial, apoi cel chirurgical. Astăzi există metode de tratament intervențional, nu numai cu balonașul și cu stentul, ci chiar cu ajutorul unor device-uri ce reușesc să distrugă și să aspire fragmente din aceste bucăți de calciu care se adaugă colesterolului din vasele periferice" a spus dr. Rodica Niculescu,
"Depunerile prea mari de calciu fac imposibilă uneori chiar utilizarea balonului și stenturilor, pentru că pe ‘stalactite și stalacmite’ cum mai glumesc eu câteodată, nu poți să pui un stent. Din această cauză, de exemplu, un device pe care noi îl folosim ca și aterectomie este jet streamul. Este un dispozitiv care are o sondă, pe care o introducem, de asemenea, printr-un orificiu pe la plica inghinală și care ne servește fie în a face un canal, dacă avem posibilitatea. (...) Introducem această sondă care sparge calciul, îl absoarbe și sunt pe anumite diametre de vase chiar niște aripioare suplimentare care lărgesc acest spațiu. Cu această ocazie se reia foarte bine calitatea fluxului, mai ales la nivelul vaselor mai mari, cum ar fi cele de la nivelul coapsei, cele de la nivelul genunchiului, să spunem din spatele acestuia, și până în treimea superioară a gambei. Nu mai jos de atât. În unele situații categoric elimină nevoia de bypass. Îl amână în cel mai rău caz. Ele pot fi eliminate cumva printr-o calitate net superioară în ceea ce privește timpul de vindecare a rănilor pacienților, ceea ce reprezintă un mare câștig pentru el, pentru că îl scutește de amputație" a punctat medicul.
VEZI TOT INTERVIUL AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu