Autorităţile din Pakistan vor lansa o campanie de vaccinare împotriva poliomielitei după ce numărul total al copiilor afectaţi în acest an a ajuns la 41 de cazuri, au anunţat autorităţile citate marţi de DPA.
Patru noi cazuri diagnosticate cu această boală paralizantă au fost consemnate în săptămâna aceasta în provincia sudică Balochistan şi în provincia nord-vestică Khyber Pakhtunkhwa, acestea fiind puse pe seama refuzului parental.
Unii părinţi refuză să îşi dea permisiunea pentru administrarea vaccinului de teamă că acesta ar putea avea efecte adverse asupra copiilor lor, precum sterilitatea sau alte complicaţii.
O campanie de vaccinare în 12 districte ale ţării, unde au fost raportate cazuri noi, va fi lansată între 15 şi 18 iulie, a declarat Babar Bin Atta, directorul programului anti-polio din Pakistan.
Programul de vaccinare finanţat de Organizaţia Naţiunilor Unite a ajutat Pakistanul să controleze răspândirea afecţiunii. Numărul copiilor afectaţi a fost redus până la 12 în 2018, în comparaţie cu 304 în 2014.
Militanţii au ucis sute de lucrători sanitari şi poliţişti argumentând că vaccinurile au rolul de a-i face copiii musulmani sterili, notează DPA.
În luna aprilie, o campanie de vaccinare s-a confruntat cu dificultăţi după ce o înregistrare video prin care se dorea să se demonstreze că elevii se îmbolnăveau după ce erau imunizaţi a devenit virală.
Atta a declarat că departamentul său a primit asigurări din partea platformelor de socializare că va fi blocat conţinutul împotriva vaccinării anti-polio.
Boala care poate provoca paralizie infantilă s-a răspândit în regiunile muntoase din nord-vestul ţării, în apropiere de frontiera cu Afganistan, care se află de mai mulţi ani sub controlul militanţilor islamişti.
Pakistan şi Afganistan se numără printre cele doar câteva state din lume unde poliomielita este încă prezentă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci