La 9 octombrie se împlinesc 45 de ani de când revoluţionarul Ernesto Che Guevara a fost capturat şi executat în Bolivia, din câte se pare, la ordinele serviciilor secrete americane.
Autor: Ana-Maria Tudor
[caption id="attachment_240476" align="alignleft" width="310"] Che Guevara, alături de Fidel Castro[/caption]Pe numele său adevarat Ernesto Guevara de La Serna, "Che" s-a născut pe 14 iulie 1928 într-o familie de clasă medie, în Rosario, Argentina. A terminat în1953 cursurile Universităţii din Buenos Aires, devenind medic. La numai un an după terminarea studiilor a devenit un puternic promotor al cauzelor politice şi a plecat în Mexic, unde l-a întâlnit pe Fidel Castro şi “revoluţionarii” lui exilaţi în această ţară.
În 1956, Che Guevara împreună cu câţiva cubanezi, a format o grupare de guerilă, cu care a preluat puterea în Cuba, iar în timpul regimului lui Fidel Castro a întreţinut relaţii diplomatice cu Uniunea Sovietică şi Coreea de Nord. În 1959, Che Guevara a fost numit comandantul închisorii Cabana, unde, în acel an, conform unor declaraţii confidenţiale făcute de Guevara au fost executaţi sute, chiar mii de prizonieri. În 1966 renunţă la funcţiile şi cetăţenia cubaneză şi pleacă în Bolivia pentru a reaprinde spiritul revoluţionar. Un an mai tarziu şi-a găsit sfârşitul la numai 39 de ani, fiind acuzat de activităţi de gherilă.
Despre uciderea lui Ernesto Che Guevara, oficial se spune că a fost ucis de către Mario Teran, un sergent bolivian revoltat, la 9 octombrie 1967, la doar două zile după ce fusese capturat. Aceasta a fost varianta care a circulat în mass-media internatională la scurtă vreme după asasinarea sa, iar mesajul transmis către lume era unul cât se poate de simplu si de cinic... Revoluționarul Che nu era atât de iubit de mulțime pe cât se spunea, masele îi urau acțiunile iar revolta interioară a unui soldat a dus la moartea sa. Ulterior, s-a spus că Rene Barrientos, președintele de atunci al Boliviei, a ordonat personal execuția rebelului argentinian, într-o încercare de a sterge evidentul "act de indisciplină" al lui Mario Teran, soldatul care și-a permis să execute un prizonier fără să primească ordinul de la vreun superior. Anii au trecut iar cercetările au arătat fără doar si poate că nici președintele bolivian, nici vreun alt membru al președinției, nu a dat vreodată un asemenea ordin.
Tânărul rebel, cel care purta beretă şi o barbă nerasă de zile bune, reprezintă simbolul revoluţiei de pretutindeni şi este prezent în multe desene murale şi postere din Cuba, devenind un brand popularizat prin documentare, melodii "cu dedicaţie". Tricouri, şepci, căni, insigne, brelocuri etc, sunt doar câteva suporturi pentru chipul lui Guevara.
În Argentina, ţara natală a revoluţionarului, a fost ridicată în memoria eroului cubanez o statuie din bronz, iar cu ocazia împlinirii a 83 de ani de la naşterea lui Che Guevara, după 50 de ani de aşteptare i-a fost publicat jurnalul, care a fost scris în timpul luptelor purtate alături de Fidel Castro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu