EXCLUSIV  45 de ani de la primul copil ”în eprubetă”, ce s-a schimbat. Nicolae Poiană, SANADOR: Nu orice problemă de infertilitate înseamnă fertilizare in vitro (FIV)

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Conf. Dr. Nicolae Poiană a vorbit la DC NEWS despre ce s-a schimbat la 45 de ani de la primul copil ”în eprubetă”.

Urmează să se împlinească 45 de ani de când s-a născut primul copil ”în eprubetă”, iar Conf. Dr. Nicolae Poiană de la SANADOR a explicat cu această ocazie ce s-a schimbat de atunci până astăzi în domeniul fertilizărilor in vitro.

"Se vor împlini fix 45 de când s-a născut primul bebe în eprubetă, cum se spunea atunci, prima fetiță, care a fost adusă pe lume de doi pionieri și mari stâlpi ai reproducerii umane asistate medical. Ea are 45 de ani acum, știu că a avut o viață absolut normală, nu a avut, cel puțin până acum, niciun fel de probleme de sănătate pentru că asta este una dintre marile întrebări pe care le pun cei care solicită aceste proceduri: "O, dar nu vor fi ceva urmări pentru că e ceva contra-natural?".

Ei bine, nu, nu este așa. Dimpotrivă, grație studiilor, nici nu vă pot descrie cât de aprofundate, făcute în această direcție, noi, prin această activitate încercăm să reproducem cât mai fidel ceea ce se întâmplă natural în trupul uman. Nu există niciun fel de diferențe și vă spuneam că cel puțin până acum știm că a avut familie și a fost sănătoasă. Deci, acesta este un moment istoric. Chiar acum, peste câteva zile, se vor împlini cei 45 de ani", a spus la DC NEWS, Conf. Dr. Nicolae Poiană, SANADOR.

Ce s-a schimbat la 45 de ani de la primul copil ”în eprubetă”

"Ce s-a schimbat între timp?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

"S-au produs enorm de multe schimbări. Întâi de toate s-a schimbat modalitatea de abordare a problemei infertilității a cuplurilor infertile. În al doilea rând, au fost deschise și separate tot felul de subdiviziuni ale infertilității cărora li se aplică proceduri separate, speciale, adică nu orice problemă de infertilitate înseamnă fertilizare in vitro. Nu, lucrurile sunt mult mai nuanțate. În plus, s-au produs lucruri revoluționare în special ceea ce privește laboratorul de embrionologie, lucruri cu totul deosebite în ceea ce privește evoluția medicamentelor pe care le folosim în această activitate.

Au fost făcute niște cercetări extrem de avansate, spre exemplu, pentru medicamentele care se foloseau inițial în stimularea ovariană, care erau niște extracte urinare mai mult sau mai puțin purificate, discutăm de anii 70 și chiar de cei premergători, sigur, acum există medicamente care se sintetizează în laborator și sunt 100% sintetice, pe bază și pe schemă de structură biochimică, încât sunt absolut sintetice și fără efecte secundare. Aș spune și că spre mirarea, de obicei a bărbaților din cuplu, și bărbații, și femeile, au aceeași hormoni, numai că diferă concentrațiile și receptorii pentru că hormonul este ca un mesaj care este trimis, dar care trebuie să aibă și o cutie poștală, undeva unde să își transmită mesajul. Asta face diferența, că în rest căile hormonale sunt aceleași", a mai spus Conf. Dr. Nicolae Poiană.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel