45 de țări s-au anganjat să strângă 12 miliarde de dolari pentru a salva recifele de corali

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Coaliția are ca rol conservarea și refacerea recifelor de corali.

O coaliţie de 45 de ţări s-a angajat marţi să strângă 12 miliarde de dolari (11,3 miliarde de euro) până în 2030 pentru conservarea şi refacerea recifelor de corali ameninţate la nivel mondial de schimbările climatice, informează AFP.

Acest proiect, anunţat de Iniţiativa internaţională pentru recifele de corali (ICRI) şi intitulat "Coral Reef Breakthrough", reuneşte ţări care găzduiesc trei sferturi din recifele de corali din lume.

Este vorba despre un angajament de a dubla zonele de recife de corali protejate faţă de cei 60.000 km2 actuali şi de a reface circa 10.500 km2.

În total, proiectul prevede un angajament pentru investiţii în valoare totală de 12 miliarde de dolari din fonduri publice şi private până în 2030.

"Aceste investiţii ne vor permite să gestionăm mai eficace recifele de corali, inclusiv în ceea ce priveşte calitatea apei, zonele de coastă şi reglementările locale şi regionale", a anunţat grupul.

În 2020, un studiu a estimat că ar fi nevoie de 174,5 miliarde de dolari pe an pentru a asigura o protecţie mai generală a oceanelor.

Acest nou angajament intervine într-un moment în care recifele de corali din întreaga lume sunt ameninţate din cauza căldurii record înregistrate în mări în acest an. Frecvenţa şi intensitatea caniculelor marine a crescut.

Oceanele absorb 90% din excesul de căldură provocat de activitatea umană în cursul erei industriale, iar această acumulare de energie continuă să crească pe măsură ce gazele cu efect de seră se acumulează în atmosferă.

Creşterea temperaturii mărilor provoacă albirea coralilor, care le poate fi fatală.

O albire masivă a fost deja observată anul acesta în Florida, existând temeri că ceea ce este mai rău va veni odată cu fenomenul climatic El Nino, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel