KLAUS IOHANNIS PROCES ANI - INCOMPATIBILITATE. Dovada că Iohannis poate candida la alegeri și poate fi președinte, chiar dacă este declarat incompatibil de ICCJ

Înalta Curte de Casație și Justiție decide astăzi dacă admite recursul făcut de Agenția Națională de Integritate în procesul în care instituția condusă de Horia Georgescu îl acuză de incompatibilitate pe prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis. DCNews a scris încă de săptămâna trecută că, indiferent dacă va fi sau nu declarat incompatibil de ÎCCJ, Klaus Iohannis va putea candida la alegeri și va putea fi președinte al României. Astăzi vă demonstrăm de ce liderul liberal nu poate fi împiedicat de o decizie a justiției în cursa pentru Cotroceni.

Citește aici argumentele care sprijină scenariul conform căruia Klaus Iohannis va candida pentru Cotroceni și va putea fi președinte chiar dacă va fi declarat incompatibil: EXCLUSIV. Bombă la prezidențiale! Chiar dacă este declarat INCOMPATIBIL, IOHANNIS poate candida la ALEGERI și poate fi PREȘEDINTE al României



Surse autorizate ne-au explicat că, în situaţia în care o persoană are o interdicţie de a ocupa orice funcţie publică, urmare a unei incompatibilităţi trecute, avem de-a face cu următoarele situații:
 
1. Persoana respectivă are dreptul de a candida, deoarece nu şi-a pierdut drepturile electorale.

- Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative nu prevede pierderea drepturilor electorale.
 
2. Persoanele alese în urma unui scrutin nu pot fi invalidate ca urmare a interdicţiei menţionate, deoarece nu există o astfel de condiţie de invalidare.
 
3. Unei persoane care ocupă o funcţie aleasă nu îi poate înceta mandatul ca urmare a unei interdicţii de a ocupa orice funcţie, deoarece în Constituţie şi în legile speciale nu există un asemenea caz de încetare a mandatului.
 
În concluzie, o persoană care a fost declarată incompatibilă poate candida pentru orice funcţie, inclusiv ca parlamentar sau preşedinte, deoarece nu şi-a pierdut drepturile electorale (vezi pct. 1)(ca exemplu, a se vedea cazul Mircea Diaconu, în care i s-a permis candidatura).
 

Vezi și: Iohannis confirmă ipoteza DCNews: Candidez indiferent de decizia ÎCCJ

 
 
4. Dacă persoana respectivă a candidat şi a fost aleasă în funcția de parlamentar sau preşedinte, nu poate fi invalidată pe motiv de interdicţie, pentru că nu există o astfel de condiţie de invalidare nici în Constituţia României şi nici în Legea nr. 176/2010 (vezi pct. 2) (ca exemplu, a se vedea validarea candidaturii în cazul Mircea Diaconu).
 
5. Persoanei care a candidat şi a fost validată nu poate să-i înceteze mandatul de parlamentar sau preşedinte ca urmare a unei interdicţii, deoarece nici în Constituţia României, nici în lege nu există prevăzută încetarea de drept a mandatului de parlamentar sau de preşedinte (vezi art.  69, 70 şi 83 din Constituţia României). 

Citește și: Iohannis, dosar incompaibilitate. Înalta Curte, decizie crucială: două scenarii pentru șeful PNL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel