ATAC DE BUZĂU. Articol titlu șoc despre Florentin Lungu, primar Nehoiu. Mircea Toma: Este deplorabil

În presa locală, în ediția de luni, 6 octombrie, a ziarului "Atac de Buzău", a apărut un titlu care conținea un cuvânt obscen.

VEZI ȘI: Badea-Diaconescu, dialog HALUCINANT la Antena 3

Un jurnalist de la "Atac de Buzău" a titrat astfel o știre despre primarul de la Nehoiu, Florentin Lungu: "Lungu de la Nehoiu a belit p**a", atât în ediția print, cât și în cea online.

De asemenea, în text, în legătură lui Florentin Lungu, s-au folosit și alte expresii și cuvinte "neconvenționale" precum: escroc, chiloți maro, căcăcios, primar căprar.

Contactat de DC News, jurnalistul Mircea Toma a vorbit despre această abordare ziaristică a articolului publicat de "Atac de Buzău".

DC News: Cum comentați titlul "Lungu a belit p**a" apărut în "Atac de Buzău"?

Mircea Toma: Ca primă constatare, Codul Deontologic al Jurnalistului pe care l-a adoptat Convenția Organizațiilor de Media în urmă cu aproape zece ani nu a prevăzut astfel de situații de comportament ale jurnaliștilor. Poate și pentru că există în legislație articole care acoperă acest tip de conduită. Mă refer la Legea nr. 61/1991, reactualizată în 31 mai 2013, în care este vorba, în articolul 3, despre săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, injurii și așa mai departe. Ne aflăm în fața unei situații care pare să intre sub incidența unui articol din legea 61/1991. În afară de faptul că este vorba despre o expresie obscenă, polisemantismul limbii române ne permite o lectură și într-un alt registru. Expresia se referă la situația în care ai încurcat-o. Am citit tot articolul pentru a vedea dacă față de domnul Lungu este o vorba despre injurie pentru că titlul nu este injurios la adresa persoanei despre care vorbim.

Cu toate acestea, când citim articolul, observăm elementele care pot fi interpretate ca fiind injurioase chiar la adresa domnului Lungu. De exemplu: "să fie adus cu mandat ca ultimul căcăcios". Este o apreciere pentru domnul Lungu. În rest, este un limbaj care nu e acceptat din punct de vedere moral în practica jurnalistică cu o atât de explicită fervoare.

PREMIERĂ în ROMÂNIA. CANDIDAT la PREȘEDINȚIE, cercetat pentru DEFĂIMAREA ȚĂRII. Mugur Ciuvică aruncă în aer cercetarea DIICOT

DC News: De ce se ajunge la astfel de situații în presă?

Mircea Toma: Ca ziarist, eu am fost activ la o publicație în care dansul pe sârmă, din acest punct de vedere, s-a practicat. A fost folosit un limbaj până la o limită, dar era îmbrăcat în umor, iar ghilimele erau puse la timp. Aici este deja vorba despre un comportament care nu este compatibil cu profesia de jurnalist. Este o persoană care scrie liber așa cum vorbește într-un cerc intim. Nu este o formă de manifestare care să mai salveze ceva din onoarea prăfuită a breslei noastre.

DC News: Poate fi vorba despre și o formă de promovare a ziarului?

Mircea Toma: Cel care a scris nu știu dacă a avut timp să se gândească la consecințe, dar poate că s-a gândit editorul că va produce zarvă în jur. Deplorabil. Este cuvântul pe care l-aș atribui acestui comportament. Mai mult de atât, dacă cineva se simte lezat, are la îndemână cadrul legal pentru a se adresa autorităților competenente. Din punctul meu de vedere, articolul iese cu totul din grila codului deontologic la care am lucrat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel