Echipa DCNews a elaborat o prognoză pentru alegerile prezidențiale 2014. Estimările au fost elaborate pe baza experienței analiștilor DCNews și opiniilor unor politologi consultați, ținând cont de rezultatele înregistrate la precedentele alegeri europarlamentare și de evoluția scenei politice, după 25 mai. Prognoza va fi ajustată constant, în funcție de impactul evenimentelor politice, sociale și judiciare, aflate în derulare, și de performanța candidaților în campanie.
Update- 1 noiembrie-Cutremur judiciar, în țară, filaje la Paris
Ultima săptămână de campanie a fost dominată de arestările efectuate de către DNA și de scandalul ”Valentine's day” la Paris. Scorul Elenei Udrea poate fi afectat de arestarea fostului său soț, cred unii analiști, în vreme ce alții consideră că electoratul care i-a rămas fidel lui Traian Băsescu va respecta consemnul de vot, deci pierderile vor fi minime. Impactul negativ al filmărilor de la Paris ar putea fi atenuat de strategia victimizării, ba chiar i-ar putea aduce voturi din nucleul dur al susținătorilor lui Traian Băsescu. Astfel, Elena Udrea ar putea, teoretic, menține un scor de 4-5% în primul tur. În favoarea ei acționează și structurile PMP, în vreme ce Monica Macovei, lipsită de sprijinul unui partid, nu-i poate smulge prea multe voturi, din bazinul ”băsist”.
În schimb, Macovei ar putea profita de ezitările lui Klaus Iohannis, care nu a reușit să își accelereze campania, a gafat în câteva rânduri și n-a fost prea convingător în răspunsurile la acuzațiile adversarilor. Ca urmare, ar putea urca la 3-4 procente, pe un final bun de campanie.
Călin Popescu Tăriceanu a fost mai vizibil, pe final de campanie, iar mesajul său a mobilizat nu doar alegătorii, ci și grupări din PNL care nu sunt mulțumite de alianța cu PDL. O parte a electoratului USL ar putea vota cu Tăriceanu, după mesajele lui Victor Ponta privind refacerea Uniunii și cooptarea la guvernare, eventual ca premier, a liderului PLR.
Victor Ponta a fost principala țintă a competitorilor de Dreapta, care au atacat, firesc, prima poziție și pe candidatul aflat la guvernare. În plus, anchetele DNA au vizat mai ales lideri PSD sau apropiați ai PUNR. Adversarii premierului, în special în mediul online și la televiziunile care îl susțin pe Traian Băsescu, au avut muniție pentru un atac concertat. Imaginea lui Victor Ponta poate fi afectată, iar mobilizarea electoratului portocaliu poate crește. Nu se poate aprecia ce se va întâmpla în zona stângă a scenei politice. Este greu de spus dacă efectul în teritoriu va fi unul de mobilizare, sau, dimpotrivă, liderii locali PSD-PUNR-PC vor fi descurajați de recentul val de arestări.
Iată prognoza DCNews pentru turul I, actualizată pe 1 noiembrie 2014:
-Victor Ponta: 39%
-Klaus Iohannis: 32%
-Călin Popescu Tăriceanu: 6%
-Elena Udrea: 4%
-Monica Macovei:3%
-Dan Diaconescu:2%
-Kelemen Hunor: 5%
-Alți candidați: 9%
Update - 29 octombrie - Mișcarea ce poate decide președintele
Politologul Cristian Pârvulescu a explicat pentru DCNews că ordonanța care a permis aleșilor locali să schimbe formațiunea din care fac parte fără să își piardă mandatele ar putea să influențeze decisiv rezultatul alegerilor prezidențiale.
"OUG 55/2014 a adus puterii un număr foarte mare de primari în cele 45 de zile în care a acționat. PSD, UNPR, PC și PP-DD au ajuns să aibă, în total, aproximativ 60% dintre mandatele aleșilor locali, iar electoratul, în special cel din localitățile mai mici, poate fi ușor influențat de primari. Atât aleșii locali care au venit în PSD, cât și cei care erau deja în parid sunt mult mai motivați decât în alte situații. Spre exemplu, în 2004 Adrian Năstase a pierdut foarte multe primării, inclusiv în Moldova, zonă recunoscută ca fief PSD.
Acum avem un set important de primari PSD care au venit la putere în 2012. Acestora li s-au alăturat cei ce au beneficiat de OUG 55 și care ar putea înclina decisiv balanța în turul 2, în favoarea lui Victor Ponta", a declarat Cristian Pârvulescu.
Iohannis nu poate întoarce o diferență mare între tururi
Profesorul de politologie a mai explicat că, pentru a mai spera la Cotroceni, Klaus Iohannis și ACL au nevoie de o diferență cât mai mică în primul tur față de candidatul PSD, Victor Ponta.
În cazul unei distanțe prea mari pe 2 noiembrie în favoarea candidatului PSD, lui Klaus Iohannis îi va fi foarte greu să revină, a opinat politologul, care a precizat că o diferență de 10% va fi aproape imposibil de surmontat de către candidatul ACL între cele două tururi, în condițiile în care PSD are majoritatea covârșitoare a aleșilor locali.
Surpriza care să răstoarne sondajele, improbabilă, dar nu imposibilă
Profesorul Pârvulescu nu crede că ar putea apărea surprize de ultim moment care să dea prognozele peste cap, pentru că românii sunt deja "vaccinați" din campaniile precedente. O astfel de manevră nu este însă total exclusă.
"Din sondaje se observă că electoratul este extrem de volatil și ar mai putea apărea surprize, însă în ultimul timp a scăzut forța unor manevre de ultim moment (de genul filmulețului cu copilul lovit sau cazul ofițerului acoperit). Oamenii au devenit mai atenți la astfel de mișcări. Chiar și așa însă, pot apărea surprize de ultim moment", a conchis Cristian Pârvulescu.
----------------------
- 22 octombrie 2014 - Decizia ÎCCJ care schimbă clasamentul
Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit la 18 noiembrie termenul pentru procesul lui Klaus Iohannis cu Agenția Națională de Integritate, care îl acuză de incompatibilitate pe primarul Sibiului. Acest anunț al Instanței Supreme produce schimbări importante în ecuația turului 1 al prezidențialelor.
În baza teoriei "votului util", prognoza DCNews ia din procente candidaților mici, care puteau beneficia de o eventuală eliminare a lui Klaus Iohannis din cursa pentru Cotroceni. Anunțul ÎCCJ a înlăturat orice dubiu asupra candidaturii lui Iohannis, astfel că prezidențiabilii care stăteau la pândă au de suferit.
Decizia Curții Supreme polarizează voturile către principalii doi favoriți, Victor Ponta și Klaus Iohannis. Alegătorii vor pune ștampila pe unul dintre cei doi candidați care vor merge aproape în finală, în loc să își "irosească" votul pe un prezidențiabil cu șanse aproape nule.
Astfel, scorurile lui Victor Ponta și Klaus Iohannis cresc cu câte 2,5 procente. Judecat de ÎCCJ la două zile după finală, Klaus Iohannis va candida sigur și este în mare măsură calificat în turul 2, alături de prezidențiabilul PSD. Procesul cu ANI nu va influența negativ votul în cazul său, ba din contră! Oamenii s-ar putea gândi că odată ajuns președinte, justiția nu îl va mai "deranja" cu un verdict nefavorabil.
Candidatul UDMR, Kelemen Hunor pierde un procent din cauza situației incerte din "ungurime", Dan Diaconescu scade pentru că nu reușește nimic notabil, în vreme ce Tăriceanu, Meleșcanu și Udrea au de suferit de pe urma "betonării" candidaturii lui Klaus Iohannis.
Iată prognoza DCNews pentru turul 1 al alegerilor prezidențiale, actualizată pe 22 octombrie:
- Victor Ponta - 42,5%
- Klaus Iohannis - 35,5%
- Kelemen Hunor - 5%
- Elena Udrea - 5%
- Călin Popescu Tăriceanu - 4%
- Dan Diaconescu - 2%
- Alții - 6%
----------------------
- 21 octombrie 2014: Ultimele două săptămâni au fost pline de evenimente pe scena politică românească, scandalul ofițerului acoperit și dosarele DNA în care sunt implicați politicieni ținând capul de afiș al campaniei electorale. În ciuda sondajelor care prezintă unele surprize și scoruri sensibil diferite pentru aceiași candidați, DCNews își menține în mare măsură prognoza inițială, cu mici modificări.
Un sondaj INSCOP dat publicității pe 15 octombrie relevă că 40,6% dintre românii care au declarat că vor merge la vot au declarat că vor opta pentru prezidențiabilul PSD, Victor Ponta, în vreme ce 30,1% vor pune ștampila pe candidatul ACL, Klaus Iohannis. Vezi aici întreaga cercetare INSCOP
Un alt sondaj, realizat de IRES și publicat pe 17 octombrie, îl indică pe Victor Ponta cu intenția de vot a 41% dintre români, cu 12 procente peste Klaus Iohannis, care ar obține 29% dintre sufragii. Vezi aici sondajul IRES
Cea mai recentă cercetare, realizată de INSCOP și publicată pe 21 octombrie, arată că 57,2% dintre cei chestionați îl văd pe Victor Ponta câștigătorul alegerilor, urmat la mare distanță de Klaus Iohannis, cu 33,5%. De asemenea, același sondaj arată că Victor Ponta este văzut ca potrivit pentru funcția de președinte al României de către 41,8% dintre respondenți, urmat de Klaus Iohannis, cu 29,7%. Vezi aici cercetarea INSCOP
Surpriza din București - Ponta, peste Iohannis
Cea mai mare surpriză a sondajelor pare să reiasă dintr-un sondaj CSCI dat publicității pe 20 octombrie. În Capitală - în mod normal un fief al dreptei - Victor Ponta ar obține 37% din voturi, în timp ce Klaus Iohannis ar fi preferat de doar 29% dintre bucureșteni. Vezi aici sondajul CSCI
Dosarele DNA și scandalul Ponta - ofițer acoperit, fără influență în turul 1
În ciuda scorurilor din sondaje, a numeroaselor dosare DNA în care sunt implicați politicieni și a scandalului ofițerului acoperit, DCNews își menține în mare măsură prognoza inițială pentru alegerile prezidențiale 2014. Ultimele evenimente nu schimbă semnificativ rezultatele din primul tur, pentru că electoratul fidel este greu de influențat și își va menține opțiunile pe 2 noiembrie. Astfel de scandaluri pot influența eventual votul din turul 2.
Surprizele care au venit în această perioadă au vizat în special PSD, un partid însă extrem de puternic și cu un candidat redutabil, care compensează eventualele "daune" prin valul de măsuri reparatorii adoptate - amnistie pentru pensionari și bugetari, alocații pentru copii din familii cu venituri mici etc.
Nici afirmațiile conform cărora Victor Ponta ar fi fost ofițer acoperit al SIE nu îi va afecta scorul candidatului PSD. Faptul că presupusele "dezvăluiri" vin dinspre președintele Traian Băsescu, perceput ca fiind "răul suprem", nu va influența electoratul dur, premierul nu va avea de suferit pe 2 noiembrie din pricina acestui scandal. Acest subiect nici nu îl va urca pe Victor Ponta, dar nici nu îi va afecta scorul.
Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a făcut mici erori de campanie, însă crește în notorietate și beneficiază de un aparat de partid important.
Candidații cu scoruri mici își vor menține procentele sau vor mai pierde din ele, dat fiind că nu au fost protagoniștii niciunui eveniment major, care să le aducă un oarecare capital electoral, și nu au nici structuri puternice în teritoriu. Elena Udrea, Monica Macovei, Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleșcanu sau Dan Diaconescu nu au reușit să iasă cu nimic în evidență și s-au plafonat.
În aceste condiții, schimbările din prognoza inițială a DCNews sunt următoarele: Dan Diaconescu și Teodor Meleșcanu pierd câte un procent, adăugate primilor doi candidați, Victor Ponta și Klaus Iohannis.
Iată prognoza DCNews pentru 21 octombrie:
- Victor Ponta - 40%
- Klaus Iohannis - 33%
- Kelemen Hunor - 6%
- Elena Udrea - 6%
- Călin Popescu Tăriceanu - 5%
- Dan Diaconescu - 3%
- Teodor Meleșcanu - 2%
- Alții - 5%
----------------------
- 8 octombrie 2014: Scenariul elaborat vizează primul tur, iar după 2 noiembrie DCNews își va face publică prognoza și pentru marea finală.
Clasamentul publicat astăzi pleacă de la ipoteza, anunțată în exclusivitate de DCNews, că judecătorii CCR vor amâna decizia privind incompatibilitățile primarilor până după alegeri. ICCJ nu va putea, deci, să judece cazul, întrucât interpretarea CCR este esențială în formularea verdictului.
În cazul în care Klaus Iohannis ar fi primit decizia înainte de ziua votului, scena politică se reconfigura, cu distribuirea votanților lui Iohannis după o formulă cu multe necunoscute. Astfel, un segment de câteva procente ar fi votat cu Iohannis, în semn de protest (candidatul rămâne pe listă, chiar în caz de deces, arestare sau renunțare la cursa electorală). Majoritatea voturilor pe care le-ar fi luat Iohannis se redistribuiau către Tăriceanu și Meleșcanu, în funcție de acordurile cu partidele din ACL, rămase fără candidat, dar și Udrea sau Macovei primeau electorat, după retragerea ”neamțului”.
Victor Ponta - 39%
Victor Ponta se apropie, în acest moment, de potențialul maxim al PSD-UNPR-PC, deci va face 39% în primul tur. Practic, el va lua scorul pe care l-ar fi luat USD la alegerile europarlamentare, dacă nu s-ar fi distribuit din voturi către Mircea Diaconu și dacă cei care au ieșit la vot doar pentru actor ar fi stat acasă.
Klaus Iohannis - 32%
Klaus Iohannis va depăși 30%, oprindu-se, cel mai probabil la 32 de procente. El beneficiază de scorul celor două partide din ACL (15% - PNL + 12,23% - PDL), dar și de votanții clasici ai Dreptei, mai precis cei care se opun tradițional PSD. Adică profită de contra-reacția la masivitatea formațiunii de stânga (orice candidat/partid puternic are parte și de o respingere puternică-defavorabilitate). Neimplicat în scandalul Microsoft, alte scandaluri, neuzat de guvernare, o imagine nouă, asociată succesului administrativ din Sibiu, depășește scorul cumulat de cele două partide.
Kelemen Hunor - 6%
Kelemen Hunor ar putea lua 6%, pentru că maghiarii se mobilizează mai bine și își cresc, astfel, ponderea. Dar se duc voturi și la Zsolt Silaghi, care va lua cel puțin un procent, dacă nu două, în funcție de intervențiile externe (Orban) și de gradul de nemulțumire a populației maghiare, față de sistem și de UDMR.
Elena Udrea - 6%
Elena Udrea are în jur de 5-6%. Potențialul său ar fi egal cu votanții fideli lui Traian Băsescu (6,21%, cât a obținut PMP la europarlamentare). Un electorat în creștere, deoarece Băsescu a urcat în sondaje la capitolul încredere, exprimând mesaje de opoziție și prin validare retrospectivă (ce a făcut rău pare justificat, sau bine în raport cu ceea ce face azi adversarul, de la guvernare). Udrea nu atinge maximum din cauza campaniei negative pe care i-o fac foștii susținători din media (Tolontan, Pora etc.) care îi dirijează voturi spre Monica Macovei. Monica Macovei va atinge 2%, adresându-se unui electorat gen Piața Universității, de Facebook, redus ca pondere și greu mobilizabil la vot.
Dan Diaconescu - 4%
Dan Diaconescu are șansa să ajungă la 4%, după ce și-a reluat emisiunile OTV. Este mai puțin vizibil decât la locale/parlamentare, pentru că nu are susținerea candidaților din teritoriu, care îl foloseau pe post de locomotivă electorală. De fapt, este aproape lipsit de structuri de partid, ceea ce îi va afecta performața, ca și Monicăi Macovei sau lui Teodor Meleșcanu.
Călin Popescu Tăriceanu - 5%
Călin Popescu Tăriceanu poate spera, în acest moment, la un scor de 4-5 procente. PLR nu a reușit să profite de perioada de transferuri, organizațiile locale sunt la început de drum, iar campania se bazează exclusiv pe forța liderului. Fără personalități din lumea artistică sau politico-economică angajate în campania media, nu este destul de vizibil, mecanismul votului util defavorizându-l (pe dreapta este o competiție acerbă, iar alegătorul va considera că e un vot ”pierdut” dacă alege un candidat mai puțin vizibil/perceput ca fiind fără șanse).
Teodor Meleșcanu - 3%
Teodor Meleșcanu a avut un debut fulminant de campanie, dar fără un partid puternic în spate nu are șanse, deci va fi defavorizat de același calcul al votului util. Dacă nu poate fi valorificat de liberali ca înlocuitor al lui Iohannis, nu va trece de 3-4%.
95% pentru 7 candidați
Cei șapte candidați cu semnificație adună, împreună 95% dintre sufragii.
Restul candidaților, de coloratură, împart cele 5 procente și nu influențează în niciun fel turul I.
Prognoza DCNews pentru alegerile prezidențiale 2014 va fi actualizată constant, în funcție de cum vor evolua lucrurile pe scena politică până pe 2 noiembrie, respectiv 16 noiembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu