Mulți adolescenți și tineri spun că ar vota cu Monica Macovei la alegerile prezidențiale. Ei sunt dezamăgiți de ceilalți candidați la Președinție și o consideră pe Monica Macovei cea mai îndreptățită persoană pentru a ocupa funcția supremă în stat.
Andrei Greceanu, un adolescent care în curând va împlini 18 ani, spune că dacă ar avea drept de vot pe 2 noiembrie, ar alege-o negreșit pe Monica Macovei.
Iată pasaje din scrisoarea către cei de 18 ani și nu numai redactată de Andrei Greceanu:
Cu toţii înţelegem că viaţa noastră depinde într-o măsură covârşitoare de a celorlalţi. Ca ea să fie cât mai bună, trebuie să fie cât de cât apropiată de ceea ce ne imaginăm noi că vrem de la ea. Pentru aceasta, societatea în care trăim trebuie să fie una democratică. În România însă intervine o problemă.
Cei care cer cel mai mult de la viaţă, care pot da cel mai mult societăţii în general, cei cu energie şi visuri, adică noi, tinerii, tocmai noi preferăm să evităm a intra în angrenajul democraţiei. Ne spălăm pe mâini de treburile civice şi îi lăsăm pe alţii să voteze pentru noi, să conducă pentru noi.
Şi atunci, de ce ne mai mirăm că lucrurile nu merg cum am vrea?
România nu este o ţară blestemată. Este o ţară în care cei mai mulţi şi cei mai activi cetăţeni refuză să participe la democraţie. Dacă participarea ar fi la fel de mare în rândul tinerilor ca şi în rândul celorlalţi, atunci România ar putea să se îndrepte spre o democraţie adevărată, de tip vestic.
Nu se poate ca unii să decidă pentru toţi.
Poate că unii nu înţeleg de ce ar trebui să le pese. Ar trebui să le pese pentru că noi toţi depindem de societate, iar dacă nu ne implicăm în felul în care aceasta funcţionează şi e condusă, ne vom trezi în spinare cu nişte lucruri nu tocmai plăcute. În trecut, orice încercare a vreunui om de implicare, orice voce critică, orice părere sinceră şi de bun-simţ la adresa societăţii era sancţionată aspru. În vremea comunismului nu puteai şti care dintre interlocutorii tăi nu erau turnători. Şi nu o spun eu. O spun cei care au trăit în vremurile acelea. Da, atunci nu puteai vorbi ce vrei tu, pentru că erau oameni care te pârau la autorităţi. Erau mai mulţi decât s-ar crede.
Şi totuşi a fost 1989. Pentru ce a mai fost, dacă apoi ştafeta nu a fost preluată de nimeni? Tinerii care s-au săturat de „pumnul în gură" au ieşit în stradă şi au dat jos un regim. Acum noi trăim vremuri în care se aplică aceeaşi metodă, dar mai subtil. Nu este corect.
Nu este corect să lăsăm treburile cetăţii în seama altora. Nu este corect să ignorăm şansa de a ne face auzite dorinţele şi opiniile. Nu este corect, deoarece:
O condiţie intrinsecă a democraţiei este împărţirea puterii tuturor cetăţenilor. Nu unora, nu celor care votează cu singura măsură a gramajului pungii cu făină.
Noi, cei de 18-19 ani, vom fi în curând cei care vom aduce inovaţie şi care vom duce mai departe societatea, care vom plăti pensiile părinţilor noştri.
Avem energie, avem năzuinţe, toate înnăclite de noroiul incompetenţei lor şi îngenuncheate de jaful făcut de ei.
Şi atunci, ce să facem? Să emigrăm? Unde? Acolo unde trebuie să faci acelaşi lucru? În vest tot democraţie e. În est? Acolo unde viaţa ta şi dreptul tău sunt subjugate unui stat omniprezent? Şi atunci, de ce zicem că la noi nu se poate? Nu se poate? Facem să se poată. Şi acest lucru chiar nu-i greu.
Ca să se poată, trebuie să existe mai întâi o voce a noastră. Dacă nu ne convine, trebuie să strigăm asta, nu să o şuşotim pe la colţ de stradă. Dacă nu ne convine, trebuie să avem iniţiativa de a crea o alternativă, sau măcar preocuparea de a o găsi la alţii.
În acest an, România îşi alege preşedintele. Dar aceste alegeri au o miză foarte mare. Nu e vorba de interesele partidelor, de mici mânării şi de mici schimbări, de faţadă. E vorba de viitorul nostru. Al tuturor. E vorba de faptul că România poate să îşi continue integrarea în Europa sau să plutească în derivă, singura direcţie posibilă fiind Asia.
.....
Avem pe cineva datorită căreia există aceste instituţii (DNA, ANI) care luptă contra celor care încalcă legea şi ne fură ţara şi viitorul. Această persoană a reuşit să şi-i facă duşmani pe toţi aceştia. Pe absolut toţi. Toate partidele, toate televiziunile, tot sistemul acesta o dispreţuieşte. Ori o ignoră, ori îi aplică tratamentul „pumnului în gură". Această persoană a rămas mereu consecventă obiectivelor ei. Nu numai că se poate mândri cu crearea instituţiilor care astăzi apără legea şi au dus la condamnarea la închisoare unor oameni consideraţi până mai ieri intangibili, dar ea este şi cel de-al 3-lea europarlamentar din PE după activitate. Asta înseamnă că ea a fost pe locul 3 în ceea ce priveşte redactarea de iniţiative legislative (numite rapoarte) CARE AU TRECUT DE VOTUL PARLAMENTARILOR. Deci o persoană cu prestanţă la nivel european.
Dar mai mult decât toate acestea, este o persoană care a arătat mereu că doreşte să aducă România în rândul ţărilor civilizate ale Vestului, stârpind corupţia şi astfel dând ţării posibilitatea de a se dezvolta liber. Fără pile, fără şpăgi, fără competiţie neloială. A luptat pentru transparenţă în toate procedurile din executiv, legislativ şi judecătoresc, şi acum şi i-a pus pe toţi în cap. Pe toţi oamenii sistemului.
Însă acei oameni care nu susţin sistemul, care doresc reformarea României, care nu vor să vadă cum ţara alunecă înapoi spre dictatură, sau mai exact, spre oligarhie, spre un regim în care mafioţii conduc, acei oameni o susţin. Intelectuali de renume precum Liiceanu, Cărtărescu, Florin Tudose (care astăzi a murit, Dumnezeu să-l odihnească!) şi mulţi alţii şi-au declarat susţinerea faţă de candidatura ei. Profesori universitari, scriitori, doctori, IT-işti care lucrează voluntar pentru a-i face spoturile de campanie, oameni cinstiţi, care vor mai mult, toţi o susţin.
......
Dacă aş fi avut drept de vot pe 2 sau pe 16 noiembrie, aş fi votat-o pe Monica Macovei. Neputând face asta, vă rog pe voi, cei de o vârstă cu mine, care aţi împlinit 18 ani din octombrie, din septembrie, din vară, din primăvară, să votaţi. Să votaţi cu Monica Macovei. Şi nu pentru că e mai bună decât ei. Pentru că e singura bună. Pentru că e singura şansă. Şansa democraţiei vestice.
Întreaga scrisoare poate fi accesată AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci