Anorexia și bulimia, boli psihice. Cum se tratează

Anorexia și bulimia sunt tulburări de alimentație, cauzate de tulburări psihice. Afectează tinerii cu vârste între 12 și 25 de ani. 90% dintre cei care au anorexie sau bulimie se încadrează între aceste vârste. 

Adolescenții, în special adolescentele, vor să arate la fel ca modelele din reviste. Încep să țină diete drastice de slăbit, găsite pe Intenet. În lipsa sfaturilor unui nutriționist și, eventual, al unui antrenor personal și sub presiunea unei societăți ce vrea "perfecțiune", Internetul oferă diete dintre cele mai anormale, de tipul: slăbește cinci kilograme în trei zile. Pare un cadou. Frumos împachetat, "cadoul" vine la pachet cu boli grave, care, așa cum s-a întâmplat, uneori iau viața copiilor, care recurg la gesturi extreme pentru a arăta... ca în revistă. Granița dintre dietă și anorexie sau bulimie este extrem de subțire. O parte din tinere nu reusește să se oprească. 

"Mă MALTRATAM"

Iată câteva mărturii cutremurătoare, transmise de Digi 24

- "Mă ciupeam, mă învineţeam, mă maltratam, credeam că am celulită şi nu suportam niciun fel de grăsime". 

- "Este o boală care atacă mintea şi te face să ai o părere proastă despre corpul tău, te face să te vezi altfel decât eşti cu adevărat". 

- O mamă povestește despre copila sa: "Se uita în oglindă şi o întrebam: îţi place ceea ce vezi? Ea îmi spunea: da! deşi eu eram şocată, pentru că arăta rău, un schelet cu piele!". 

"Problemă a alimentației" este MASCA

"Nu este o problemă a alimentaţiei. Alimentaţia este masca, este vârful icebergului Comportamentul alimentar este o funcţie a creierului, nu a stomacului", explică doctor Laura Mateescu, medic primar psihiatrie pediatrică Spitalul Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia.

De Ce "25 octombrie 2014 va rămâne în istorie"

Anorexia se află pe locul trei în topul celor mai comune boli cronice ale adolescenţilor. Perfecţiune. Asta văd tinerele în reviste. Nimeni nu le spune însă că aceste imagini nu reflectă realitatea şi că, de cele mai multe ori, sunt cosmetizate. Din nefericire, există cazuri care se termină cu decese. Cel mai cunoscut este cel al modelului francez Isabelle Caro. A murit după 15 ani de luptă cu anorexia.

Anorexia, cea mai mare rată de mortalitate, după depresie

La noi însă nu există statistici, medicii care se ocupă de această boală sunt prea puţini, iar fondurile sunt insuficiente. Cert este că în lume, anorexia are a doua cea mai mare rată de mortalitate dintre bolile psihice, după depresie.

De aceea, părinţii trebuie să observe primii comportamentul copiilor, până nu este prea târziu și să-i învețe să se accepte, să se respecte şi, cel mai important, să se iubească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel