În campania prezidențială 2014 a fost un abuz de plângeri penale. Politicienii și studenții au făcut sesizări pe bandă rulantă pentru motive mai mult sau mai puțin întemeiate.
Mai mulți politicieni - printre care Monica Macovei - au făcut plângeri penale împotriva unor importanți lideri politici cum ar fi Victor Ponta.
Modelul a fost preluat și de câțiva studenți care au făcut sesizări
De asemenea, câțiva studenți au făcut plângeri penale în campania prezidențială. De exemplu, o studentă din Cluj, susținătoare a Monicăi Macovei, a făcut o sesizare împotriva afișelor electorale. De asemenea, un student la Drept a depus plângere penală împotriva lui Ponta, Pricopie, Costoiu și Cazanciuc pentru lipsa de fundamentare a minivacanței de alegeri.
Alfred Bulai: Justiția nu ar trebui să ia locul politicii
Sociologul Alfred Bulai a comentat acest subiect pentru DC News.
"Cei care fac plângeri penale nu știu dacă sunt înștiințați de faptul că o astfel de plângere - în măsura în care este neîntemeiată - poate atrage plângerea penală a celui care este acuzat. Atunci poți fi tu, la rândul tău, anchetat pentru că plângerile penale trebuie să fie întemeiate. Trebuie să știi cum să o faci. Eu nu cred că acesta este instrumentul. Cred că tinerii ar trebui să participe la dezbateri, să ia poziții publice, să participe la acțiuni politice, nu juridice. Democrația nu funcționează pe baza justiției, ci pe bază politică.
Pe de altă parte, democrația nu are ce căuta în sistemul juridic. Acesta din urmă funcționează pe baza legilor și pe baza judecății unor oameni care sunt abilitați cu acest drept. Democrația este o chestiune politică. Abuzul de plângeri penale este un instrument pe care mai nou îl folosesc politicienii. Din punctul meu de vedere, nu așa trebuie să funcționeze o societate! Acest abuz de plângeri penale nu are darul decât să reprezinte formule de utiliza justiția în locul politicii, ceea ce nu este un lucru normal. Într-un sistem totalitar, politica este înlocuită cu justiția. În loc să faci politică faci justiție. Așa se întâmpla și în sistemul comunist. Discuția și dezbaterea erau infracțiuni. Atunci se făceau plângeri anonime", a spus Alfred Bulai pentru DC News.
Moda plângerilor penale
Întrebat dacă se poate vorbi despre un "sindrom" al unei generații curajoase care vine din urmă, sociologul a explicat: "Nu cred că trebuie să vorbim despre un sindrom. Mai degrabă este vorba de incapacitatea de a activa politic și probabil tinerii sunt folosiți de altcineva în aceste demersuri. De fapt, mă îndoiesc că există oameni care chiar fac plângeri penale. În mare măsură sunt folosiți de diverși oameni care fac campanie și care îi învață la chestiuni de felul acesta. Repet: nu este rău să faci plângeri penale, dar dacă vrei să faci politică, trebuie să faci politică. Politica înseamnă dezbateri, dialog sau participare la vot. În România nu prea există activități politice și de aceea justiția a devenit personaj cheie - cu sau fără voia sa. Cea mai mare parte a justiției a fost târâtă în această poveste. Să nu uităm că moda aceasta este și la politicieni, nu doar la studenți, așa cum spuneți dumneavoastră"
"Dacă cineva face plângere, Parchetul trebuie să o ia în calcul, indiferent de subiect. Moda plângerilor penale a pornit în egală măsură atât din mediul politic, cât și din mediul economic. Este o societate bolnavă în ansamblul ei. Nu putem găsi doar într-o parte vinovați pentru că am greși", a conchis Alfred Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News