Pe 1 Decembrie, Cristi Dănileț are un motiv foarte bun de sărbătoare: împlinește 16 ani de când este judecător. Sunt aproape două decenii de când - după cum spune chiar el - și-a descoperit misiunea. Acesta mai spune că după ce își va termina mandatul, se va întoarce judecător la Cluj-Napoca.
"Anul acesta împlinesc 39 ani de viață. Iar pe 1 decembrie împlinesc 16 ani de când am fost numit ca judecător. Pot spune că da, mi-am descoperit chemarea – misiunea, dacă vreți. Ca prin întreaga mea activitatea – fie cea judiciară din instanță, fie cea administrativă din cadrul CSM, fie cea din viața privată – să vorbesc oamenilor despre lege și principiile justiției. Am pretenția că știu cum funcționează sistemul, am dobândit viziunea holistică în acest sens și am ajuns să îl înțeleg și să îl iubesc, cu bunele și cu relele lui. Această activitate face să mă realizez ca profesionist și să mă împlinească ca om", a spus Cristi Dănileț.
Cine i-a influențat cariera
Cristi Dănileț a povestit că au fost trei oameni care i-au influențat cariera în mod decisiv.
"Trei persoane mi-au influențat decisiv cariera: una a fost tatăl meu, care s-a stins anul trecut, de la care am învățat intransigența și verticalitatea. A doua a fost maestrul meu de arte marțiale (pe care le practic de la 14 ani), sensei Florentin Loghin, de la care am deprins aplecarea spre filozofie, capacitatea de auto-cunoaștere și curajul asumării felului propriu de a fi. A treia a fost domnul Tudorel Toader, un profesor în adevăratul sens al cuvântului, care în facultate mi-a îndrumat pașii în mod decisiv către materia penală", a zis Cristi Dănileț.
Planuri de viitor
"Foarte multe din cele propuse în proiectul de candidatură au fost deja realizate. Mi-am făcut un bilanț în acest zile și am fost încântat să constat acest lucru. Voi face în continuare ceea ce știu mai bine: să particip la adoptarea unor hotărâri ale CSM favorabile sistemului judiciar, să particip la ședințele de disciplină pentru soluționarea acuzelor de abatere de la lege a unor magistrați și să susțin în spațiul public principiile pe care se întemeiază justiția – cei trei „i": independența, imparțialitatea, integritatea. După ce voi termina mandatul, mă voi întoarce judecător la Cluj-Napoca. Voi face ceea ce sunt îndrituit să fac: să înfăptuiesc justiția în cauzele generate de problemele cu care se confruntă zilnic oamenii, cu speranța nu doar de a le rezolva lor acele probleme, ci și de a contribui cât de cât la îndreptarea/vindecarea societății. În paralel, sper să contribui în continuare la educarea noilor generații de magistrați", a mai spus judecătorul într-un interviu acordat pentru Juridice.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci