Alegerile de la Chișinău s-au desfășurat aproape simultan cu două evenimente majore, cu impact global.
Așa cum știm, mica țărișoară inventată de URSS după ocuparea unei părți din Moldova se află pe linia frontului, în noul război mondial. În această perpectivă aș descifra mesajul lansat, la Istanbul, de Papa Francis. Rolul jucat de un ilustru predecesor al acestuia, Ioan Paul, în căderea comunismului, nu poate fi negat. Propunerea de unire a celor două mari Biserici, Ortodoxă și Catolică, are un un scop geopolitic similar, chiar dacă nu va fi urmată de pași rapizi în direcția indicată.
Replică simbolică pentru Noua Romă
Propunerea de ștergere a granițelor dintre lumea ortodoxă și cea occidentală vine la scurtă vreme după ce Rusia și-a lansat ofensiva în Vest. Pe lângă rachete, colosul de la Răsărit poate folosi și forța Bisericii ortodoxe, cel puțin în Bulgaria și Serbia, țări slave, cu puternice legături istorice cu fratele lor mai mare.
Nu e întâmplătoare lansare acestui mesaj de comuniune creștină, la Istanbul. După căderea comunismului, când Biserica Ortodoxă Rusă a redevenit un partener al statului, au apărut relatări despre temerile Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopole, niciodată exprimate oficial. Aceasta se arăta îngrijorată de ascensiunea ”Noii Rome” de la Est, care tinde să ocupe locul simbolic deținut de moștenitoarea Bizanțului. În Ucraina, ca și în Republica Moldova, Moscova și-a creat propriile Biserici, ca într-o gubernie oarecare. Pentru populația pe care încearcă s-o controleze Putin, dimensiunea religioasă are un rol important în definirea ”dușmanului”, a străinului cu care se luptă țarul de la Kremlin.
Șoc petrolier care lovește Moscova
O altă strategie a Războiului Rece este reactivată în prezent, la Londra și New York: prețul petrolului a scăzut dramatic, la fel ca în anii 80 ai secolului trecut. Depășită tehnologic, atunci URSS a făcut implozie sub presiunea propriilor cheltuieli de înarmare, în condițiile în care exporturile de combustibil scădeau ca valoare, chiar dacă sporeau, cantitativ. Rusia nu a reușit să se modernizeze, nici nu realizează performanțe industriale notabile, cum se întâmplă în China. Fie că este o înțelegere între saudiți și americani, fie că lumea s-a schimbat și își poate reduce nevoia de petrol, cert este că șocul petrolier devastează Rusia, la fel ca acum trei decenii.
Paradoxul votului de la Chișinău
În ceea ce ne privește, alegerile din Moldova nu au avut un câștigător detașat, dar opțiunea pro-europeană se menține, la limită. Este un rezultat bun pentru românii din republică. Chiar și pentru cei care au votat cu comuniștii și socialiștii promoscoviți, sau mai ales pentru aceștia. Ceilalți au la dispoziție emigrația, așa cum nemții din RDG aveau la dispoziție fuga în Germania federală. O eventuală ridicare a unui ”zid”, pe Prut, nu ar fi schimbat rezultatul, la scală istorică. Modernizarea este implacabilă, Putin nu putea decât s-o întârzie, în Moldova. Moscova nu îi poate ajuta nici material, nici social pe moldoveni, așa cum nici URSS n-a putut susține regimurile din lagărul estic. Mai mult, nu și-a putut susține nici proprii cetățeni, mereu rămași în urma europenilor. Chiar și atunci când rușii îi zdrobeau, cu tancurile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci