TVR 1, în cadrul programului “După 25 de ani”, prezintă sâmbătă, 27 decembrie, la ora 22.00, un documentar dedicat unui adevărat fenomen în perioada comunistă: umorul studențesc. Filmul se numește “Puterea râsului” și propune o întoarcere în trecut într-un stil surprinzător, așa cum nu s-a mai făcut până acum.
În cadrul Festivalurilor Artei și Creației Studențești, unele grupuri de umor luau în râs realitățile de zi cu zi din România lui Nicolae Ceaușescu. Umorul studențesc a fost o parte a rezistenței anti-comuniste. Despre acest subiect se vorbește foarte puțin, motiv pentru care mișcarea studențească a meritat un film documentar, realizat cu mult umor.
În filmul realizat de Andy Lupu și de Eugen Oprina apar figuri cunoscute publicului de azi, care atunci erau angajați în umorul studențesc, cum ar fi Ioan Gyuri Pascu sau Toni Grecu.
Despre acest documentar care promite o sumedenie de surprize a vorbit Andy Lupu în exclusivitate pentru DC News. Ne-a povestit că umorul nu a scăpat de cenzură pentru că desigur că nici autoritățile nu dormeau. Înainte de fiecare spectacol, cenzura "verifica" textele.
DC News: Despre ce vorbește documentarul "Puterea râsului"?
Andy Lupu: Documentarul "Puterea râsului" este despre mișcarea umorului studențesc din anii '80 până în '89. Prin umorul studențesc înțelegem grupurile de umor și brigăzile artistice care s-au manifestat în spectacole, turnee și festivaluri. Asta numesc umor studențesc.
DC News: Cum de aveau studenții umor într-o perioadă cu multe lipsuri?
Andy Lupu: Era vorba de o foame de libertate, o dorință de a lupta cumva împotriva lipsurilor de tot felul. Astfel s-a găsit arma umorului care era de natură să ironizeze regimul Ceaușescu cu toate lipsurile sale. Energia cred că venea din tinereța lor și din setea de libertate.
DC News: Era o formă de protest anti-Ceaușescu?
Andy Lupu: Da, eu așa văd lucrurile. Ca o formă de protest. Tot umorul studențesc era despre viața din jurul nostru. Folosind lumea studențească, totul era o metaforă pentru societatea românească din acel moment.
DC News: Studenților nu le era teamă să spună glume în văzul tuturor la scenă deschisă?
Andy Lupu: Ba da. Unora le era teamă, dar își asumau acest lucru. Alții nu se gândeau la posibilele consecințe. Erau și repercusiuni. Au fost studenți care au avut probleme la facultate. Era o situație foarte stranie. Pe de-o parte era o formă de protest, pe de altă parte Securitatea urmărea ce făceau studenții, dar nu a interzis umorul studențesc cu totul, ceea ce ar fi putut să facă. De ce nu a interzis umorul... rămâne o întrebare fără răspuns. Unii spun că regimului i-a fost frică de studenți și i-a lăsat în pace. Mai sunt și voci care spun că oricum Securitatea controla tot ce mișca și atunci era cumva regimul în siguranță.
DC News: Cum v-a venit ideea unui astfel de documentar?
Andy Lupu: Mi s-a părut că este un lucru de care nu s-a vorbit. Este un aspect al rezistenței cu mijloacele specifice umorului pe care românii de astăzi merită să-l cunoască. Eu însumi am făcut parte din mișcarea umorului studențesc. M-am gândit că ar merita ca tinerii să știe că a existat așa ceva cu atât mai mult cu cât sunt multe persoane cunoscute care provin din umorul studențesc: Toni Grecu, Gyuri Pascu și mulți alții.
DC News: Ce surpriză îi așteaptă pe românii care vor viziona acest documentar?
Andy Lupu: Starul documentarului este umorul. Sunt spuse foarte multe glume din acea perioadă ilustrate cu o arhivă foarte rară. Oamenii vor avea surpriza să vadă multe personalități care au avut legătură cu umorul studențesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News