ATAC CHARLIE HEBDO. Laura Chiriac, reacție după tragedia din Paris

laura chiriac dece news
laura chiriac dece news

Miercuri, 7 ianuarie 2015, va rămâne o zi neagră în istoria presei. Știrea cu atacul de la redacția Charlie Hebdo din Franța a făcut înconjurul lumii. Avem de-a face cu cel mai grav atentat terorist din Franța din 1945 încoace. În plus, este și un atentat la libertatea de exprimare care nu cunoaște nici măcar cea mai cruntă limită - moartea.

VEZI ȘI: Filaj PROCURORI români-atac Paris. Ce spune Striblea

Jurnalista Laura Chiriac, care a lucrat la agenţia France Press și a colaborat cu multe posturi TV din Franţa, a vorbit pentru DC News despre ce înseamnă moartea celor 12 oameni care au pierit în atacul armat din Paris. 

CITEȘTE ȘI: Directorul la Charlie Hebdo, declarație ZGUDUITOARE despre moarte

DC News: Ce înseamnă moartea oamenilor care au murit miercuri în Paris?

Laura Chiriac: Moartea celor 12 oameni înseamnă o mare carență din partea autorităților franceze. Acestea au primit semnale legate de eventualitatea unor atentate, dovadă și declarațiile oficialilor care au spus că au existat mai multe tentative de atentate în ultimele zile. Autoritățile franceze aveau aceste semnale, dar nu au fost suficient de pregătite.

DC News: Care ar trebui să fie atitudinea presei după acest episod șocant?

Laura Chiriac: Presa occidentală trebuie să-și păstreze valorile care țin de principiul sacru al libertății de exprimare. Presa occidentală nu poate avea tabuuri. Este de neînchipuit că niște oameni au trebuit astăzi să moară pentru că în 2012, săptămânalul satiric Charlie Hebdo a publicat niște caricaturi cu Mahomed. De atunci a început ura islamiștilor împotriva acestui săptămânal satiric. Prețul plătit astăzi este de neimaginat.

DC News: De ce s-a ajuns atât de departe? Vorbim despre o Europă prea permisivă?

Laura Chiriac: Trebuie să coabităm, trebuie să învățăm să ne respectăm cultura și religia. În Franța sunt mulți magrebieni care au contribuit efectiv la construcția unor clădiri mari și importante și la dezvoltarea economiei și industriei pe vremea când francezii nu erau atât de dornici să muncească chiar ei înșiși. Preferau să plătească o mână de lucru ieftină și să îi lase pe acești imigranți să muncească. Ei locuiesc și astăzi în Franța, în condiții deplorabile, la periferia Parisului, acolo unde se nasc sentimente de ură și de frustrare la adresa francezului îndestulat care - în opinia lor - îi exploatează și îi marginalizează. Există explicații sociologice, există explicații structurale, dar nu se poate explica starea de teroare în care a plonjat Parisul și faptul că sunt atâția oameni morți.

DC News: Este moartea limita libertății presei?

Laura Chiriac: Sunt atâția jurnaliști care își pierd viața în fiecare an. Sute de ziariști pun misiunea de a informa mai presus de viața lor. Acest lucru se va întâmpla mult timp de aici înainte, indiferent de numărul de victime, indiferent de câți jurnaliști vor pieri. Întotdeauna vor fi alții care vor urma aceeași linie. Nu cred că există o limită a libertății de exprimare. Nu știu dacă ar trebui să existe o astfel de limită. Subliniez că trebuie respectate religia și cultura. În accepțiunea noastră occidentală, acele caricaturi cu Mahomed nu au reprezentat o crimă. Când s-au făcut caricaturile nu a murit nimeni, însă acum da! Este vorba despre toleranță, înțelegere, păstrarea valorilor și despre nevoia de a trăi împreună. Nu vrea nimeni într-un Occident civilizat să se ajungă la asemenea gesturi. Franța este - prin excelență - patria libertății, fraternității și egalității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel