MIHAI MATEI, caricaturist - Interviu despre CARICATURĂ și POLITICĂ

Caricaturi, fototrucaje, situații paradoxale, haz de necaz, satiră socială – de toate acestea și multe altele se ocupă celebrul și ironicul caricaturist Mihai Matei. Desenează de când se știe, iar pasiunea sa pentru grafică s-a transformat în colaborări cu publicații cunoscute. De-a lungul timpului, artistul a publicat aproape 100.000 de caricaturi în foarte multe publicații printre care Scânteia, Cutezătorii, Flacăra, România Liberă sau DC News.

Mihai Matei a acordat un interviu pentru DC News în care a vorbit despre rolul caricaturii și viitorul ei în România, despre libertatea de exprimare și despre legătura dintre caricatură și politică. Artistul ne-a dezvăluit că Traian Băsescu este plin de conținut și savoare atunci când vine vorba să-l înfățișeze într-o caricatură.

DC News: Care este legătura dintre caricatură și politică?

Mihai Matei: Este exact legătura dintre caricatură și realitatea. Caricatura nu face altceva decât să reflecte realitatea ușor deformată. Caricatura nu face decât să redea – sub alte forme – ce se întâmplă în viața politică.

VEZI PRIMA CARICATURĂ DIN 2015 REALIZATĂ DE MIHAI MATEI PENTRU DC NEWS

DC News: Aveți 100.000 de caricaturi publicate. Ce înseamnă acest număr pentru dumneavoastră?

Mihai Matei: Sunt 100.000 de încercări de a obține o caricatură nostimă. Sunt 100.000 de încercări nereușite. De ce spun asta? Pentru că nu știu dacă am reușit, dar am încercat.

DC News: Există vreo persoană sau vreo temă pe care nu ați "abordat-o" în caricatură?

Mihai Matei: Nu. Am încercat să caricaturizez tot ce a ieșit în evidență. Ce nu a existat pentru mine nu a existat nici pentru caricatura mea.

DC News: S-a supărat vreun politician pe dumneavoastră din cauza caricaturilor?

Mihai Matei: S-au mai supărat, dar le-a trecut repede. Nu a fost nimic serios. Nu avem politicieni atât de ranchiunoși încât să se supere atât de ușor.

CARICATURA de joi, 22 ianuarie. Cine sunt personajele surpriză

DC News: Există vreun politician care iese foarte bine în evidență într-o caricatură?

Mihai Matei: Primul politician care îmi vine în minte este Traian Băsescu. El are o personalitate puternică și este normal să dea bine în caricaturi. În ceea ce îl privește pe Traian Băsescu chiar am avut ce exploata. În general, când un om are un temperament aparte se vede și în caricatură.

DC News: De ce credeți că astăzi caricatura este mai puțin prezentă ca în trecut în ziarele din România?

Mihai Matei: Este un gen aparte pe care nu îl poți genera pur și simplu. Dacă nu participi și tu ca cititor... nu îl poți înțelege. Oamenii nu mai au timp să participe, iar neavând timp, nu înțeleg. Acesta este unul dintre motive.

DC News: Cum era să faceți caricaturi în comunism față de ce se întâmplă în prezent?

Mihai Matei: În primul rând, în comunism cenzura era prezentă peste tot. Înainte de a fi publicate, caricaturile treceau pe la biroul de partid. Și atunci trebuia să fii foarte atent dacă poți sau nu aborda un anumit subiect. Acest lucru era sinonim cu autocenzura, iar autocenzura este un lucru rău. Este ca un șteang pus de gât.

DC News: Cum este văzută astăzi caricatura? Ce rol mai are?

Mihai Matei: Sincer vorbind, rolul său decade de la zi la zi. Oamenii nu mai au timp de așa ceva. Nu știu, dar am impresia că nu mai au timp de nimic. Caricatura este confundată cu o glumiță. Din păcate, nu mai are un rol foarte deosebit.

DC News: Nu este deloc încurajator ceea ce spuneți.

Mihai Matei: Credeți-mă că știu foarte bine ce spun. Depinde de psihologia cititorului. O glumă bună depinde foarte mult de urechea care o ascultă și de mintea care o pricepe. Din câte am putut eu observa, urechile dispuse să asculte sunt din ce în ce mai puține.

DC News: Dumneavoastră considerați că trebuie să existe o limită de exprimare în caricatură?

Mihai Matei: Nu, sub nicio formă! În momentul în care există o limită... există toate limitele. Nu mai putem vorbi de libertate, dar un caricaturist care știe ce spune și de ce spune, se autolimitează. Este cu totul altceva. Limitatea bunului simț este una, iar limitarea brutală venită din afară este altceva.

DC News: Așadar un artist trebuie să aibă o singură limită – limita bunului simț?

Mihai Matei: Da, atât! În rest, nu trebuie să vorbim de nicio limită. Un artist ar trebui să fie liber, dar în același timp ar trebui să aibă un profil morar care să îl împiedice să facă lucruri care nu ar trebui făcute.

SURSA FOTO: IRONIC

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel