Ponta NU demisionează și e la mâna Parlamentului! Cum arată raportul de putere din Camera care va decide soarta premierului

Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat demisia premierului Victor Ponta, după ce DNA l-a pus sub urmărire penală pe șeful Executivului. De asemenea, procurorul șef al DNA a sesizat Camera Deputaților, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față deputatul Victor Ponta. Actualul prim-ministru a transmis însă că nu va demisiona, astfel că soarta sa urmează să fie decisă în Parlament.

Procurorii îl acuză pe Victor Ponta, care este și deputat, de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani și conflict de interese.

Camera Deputaților trebuie să se pronunțe prin vot, în următoarele trei săptămâni, cu privire la solicitarea DNA primită astăzi. Astfel, deputații vor fi cei care vor decide dacă aprobă sau nu cererea de începere a urmăriii penale în cazul lui Victor Ponta.

Vezi și: Cum poate încerca Iohannis să-l suspende pe Ponta din funcția de premier

Victor Ponta a transmis în urmă cu scurt timp că ”doar Parlamentul poate să mă demită”. Astfel, dacă va fi susținut în continuare de majoritatea parlamentară, actualul premier nu ar trebui să aibă emoții în Legislativ, nici la votul pe moțiunea de cenzură a PNL, nici la votul care va urma să se dea în Camera Deputaților cu privire la sesizarea prin care DNA solicită ”formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale” față de liderul PSD.

Ponta este susținut de o majoritate masivă

În acest moment, Grupul parlamentar al deputaților PSD însumează 182 de membri. Dacă îi adunăm și pe cei 26 de deputați de la PC-PLR, Victor Ponta ar urma să aibă asigurate 208 voturi din totalul de 387, atunci când va fi pusă în discuție solicitarea DNA. Grupul PNL numără 112 membri, iar pentru votul în favoarea începerii urmăririi penale i-am mai putea adăuga pe cei 14 deputați Democrați și Populari, ajungând la un total de 126 de voturi. Mai rămâne un total de 53 de voturi, format din cele 17 ale UDMR, 17 ale minorităților și 19 ale deputaților neafiliați. Chiar dacă toate aceste voturi vor fi date ”pentru” cererea de începere a urmăririi penale, raportul va fi de 208 voturi ”împotrivă” la 179 de voturi ”pentru”, astfel că Victor Ponta nu ar trebui să aibă emoții în Camera Deputaților.

Rămâne însă de văzut cine va mai absenta de la vot și dacă aceste calcule de pe hârtie se vor respecta și la votul din plenul Camerei Deputaților.

Citește și: Victor Ponta, urmărit penal de DNA. Ce dovezi a prezentat în apărarea sa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel