5 alimente pe care le consumăm frecvent, dar care ne îmbătrânesc fără să ne dăm seama

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Stilul de viață este un factor decisiv pentru a ne păstra sănătatea pe termen lung, iar alimentația joacă un rol crucial în acest sens. Atât de important, încât există alimente pe care le consumăm frecvent, dar care ne îmbătrânesc fără să ne dăm seama.
 
 

Progresele științifice în domeniul medicinei au făcut ca oamenii să trăiască tot mai mulți ani și cu o calitate mai bună a vieții. Cu toate acestea, se pare că, în multe cazuri, ne străduim să ne facem rău  în loc să ne îmbunătățim sănătatea, lăsându-ne influențați de anumite alimente care ne afectează vârsta cronologică și accelerează îmbătrânirea într-un mod bine demonstrat.

Alimentația, plină de „capcane” de arome și texturi irezistibile, joacă un rol crucial în prevenirea îmbătrânirii premature a celulelor noastre. Deși există un produs care se află în fruntea listei celor pe care ar trebui să le evităm pentru a ne menține tineri și sănătoși mai mult timp, și anume zahărul, mai sunt alte patru pe care trebuie să le avem în vedere și să le evităm cât mai mult posibil, potrivit declarațiilor lui David Sinclair, profesor de genetică la Școala de Medicină a Universității Harvard.

1. Zahărul, dușmanul nr. 1 al alimentației

Dintre cele cinci alimente pe care le consumăm zilnic și care accelerează îmbătrânirea celulelor noastre, zaharurile rafinate sunt cele mai dăunătoare pentru sănătate. Ce este și mai rău? Nu este deloc ușor să le evităm, deoarece o mare parte dintre alimentele pe care le consumăm conțin zahăr, nu doar băuturile răcoritoare sau produsele de patiserie.

Conform declarațiilor lui Sinclair, expert în anti-îmbătrânire și epigenetică, zahărul este marele dușman al unei vieți lungi. Consumul de zahăr este direct legat de inflamație, care, la rândul ei, este asociată cu dezvoltarea bolilor cronice prin provocarea glicării proteinelor și deteriorarea sănătății celulelor.

Produsele ultraprocesate, pentru a-și menține structura și textura atrăgătoare, sunt încărcate cu zaharuri. De aceea, expertul recomandă să optăm pentru alimente naturale neprocesate și să evităm băuturile îndulcite.

2. Pâinea albă, responsabilă pentru vârful glicemic

Atât pâinea albă, cât și biscuiții, aparent inofensivi, conțin ceea ce se numește carbohidrați cu absorbție rapidă, responsabili pentru temutul vârf glicemic. Pâinea albă conține zaharuri în compoziția sa și, în plus, fiind fabricată din făină rafinată, lipsită de fibre, aceste zaharuri ajung rapid în sânge, ceea ce nu este deloc sănătos.

Inflamația și repetarea vârfurilor glicemice sunt direct responsabile pentru accelerarea îmbătrânirii. Numeroase studii științifice au demonstrat că un consum al acestor zaharuri „camuflate” și lipsit de fibre care să le încetinească contribuie la glicarea proteinelor, deteriorând astfel funcționarea normală a celulelor.

Astfel, consumul de pâine albă și biscuiți este asociat pe termen lung cu un risc mai mare de apariție a bolilor cardiace. În plus, aceste produse sunt legate de dezvoltarea diabetului de tip 2, deoarece determină pancreasul și secreția de insulină să nu facă față nivelurilor ridicate de inflamație.

În acest context, experții recomandă cu tărie consumul de făină integrală bogată în fibre, deoarece fibra are capacitatea de a încetini procesul prin care zahărul ajunge în sânge. Printre opțiunile cele mai recomandabile se numără ovăzul integral, pâinea integrală și orezul integral, leguminoasele și, bineînțeles, fructele și legumele.

2. Sursa foto... (paine-baked-bread_30047700.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

3. Alcoolul, dușmanul anti-îmbătrânirii

Deși se repetă adesea în toate forumurile de sănătate, alcoolul este un consilier slab pentru sănătate în general și pentru inflamație în particular. Experții recomandă întotdeauna un consum moderat de alcool, preferabil vin roșu datorită conținutului său ridicat de resveratrol.

Alcoolul este un drog care inhibă treptat funcțiile cerebrale. În plus, alcoolul este un carcinogen dovedit de Organizația Mondială a Sănătății, fiind legat de cancerul de ficat, sân și de sistemul digestiv.

Consumul de alcool accelerează îmbătrânirea țesuturilor, motiv pentru care Sinclair recomandă întotdeauna optarea pentru băuturi fără alcool și încercarea infuziilor și altor preparate care nu doar că nu sunt dăunătoare, dar ar putea avea și efecte benefice asupra organismului.

4. Alimente ultraprocesate

În ziua de azi, stilul de viață agitat, graba, mâncatul pe repede înainte… ne fac să recurgem mult mai des decât ar fi recomandat la alimentele ultraprocesate. Acestea, pentru a se menține proaspete, suculente, atrăgătoare pentru creierul nostru și bine conservate, conțin substanțe nesănătoase.

Toate produsele deja preparate conțin de obicei aditivi, conservanți și arome care accelerează îmbătrânirea. De aceea, trebuie să prioritizăm întotdeauna alimentele naturale, de sezon și care necesită puțină preparare. Este bine să citim cu atenție etichetele și să evităm produsele care au liste interminabile de ingrediente necunoscute. Cel mai bine este să ne organizăm un „batch cooking” și să avem întotdeauna la îndemână mâncare făcută în casă.

5. Carne roșie, cu cât mai puțină... cu atât mai bine!

Pentru a încheia lista celor cinci alimente care accelerează îmbătrânirea celulară, este esențial să menționăm consumul de carne roșie. 

Sinclair recomandă să înclinăm balanța dietei noastre obișnuite către proteinele de origine vegetală, deoarece acestea au capacitatea de a stimula anumite gene, cum ar fi sirtuinele, care sunt parțial responsabile de longevitate.

Dacă consumăm carne roșie frecvent, vom încuraja dezvoltarea bolilor cronice cauzate de inflamația asociată cu consumul de proteine animale. Boala cardiovasculară și cancerul sunt menționate în numeroase studii care analizează aceste alimente.

Pentru a reduce la minimum consumul de carne roșie, experții recomandă să ne concentrăm pe nuci și leguminoase, care oferă energia necesară fără a conține substanțele dăunătoare prezente în carne. Dacă alegem să consumăm carne, este mai bine să optăm pentru carne de pasăre, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel