EXCLUSIV  5 martie - data reală a morții celui mai crud dictator comunist. Dan Ciachir: Plângem sau ne bucurăm?

Pexels.com
Pexels.com

Pe data de 6 martie 1953, a fost făcut anunțul morții lui St#lin, iar zilele ce urmau aveau să fie de doliu, chiar dacă în România ar fi existat un „motiv” de bucurie.

Ziua de 5 martie este data la care St#lin a murit. Deși moartea i-a fost anunțată după o zi de la deces, au urmat 4 zile de doliu la adresa fostului lider sovietic.

Dan Ciachir, teolog, a vorbit pentru DC News despre ziua în care românii nu știau dacă să se bucure, sau dacă să țină doliu:

„Stalin a murit în seara zilei de 5 martie 1953, dar se anunțate abia a doua zi, pe 6 martie -  e un obicei al rușilor. Și când a murit Brejnev, acum 40 de ani, tot așa au făcut.

Liderii comuniști ai partidului muncitoresc român... erau într-o mare încurcătură, iar acel 6 martie era zi de doliu de moartea lui St#lin, dar 6 martie era și ziua în care a venit guvernul pro-comunist, cu doctor Petru Groza, la putere. Și se punea problema „Ce facem? Îl plângem pe St#lin sau ne bucurăm de 8 ani de la instaurarea guvernului Petru Groza?”.

Al doilea element care a uimit a fost dat de conducerea civilă care a impus bisericii să tragă clopotele și erau bieții protopopi înnebuniți; cum adică să tragă clopotele și eventual să spună niște rugăciuni pentru omul care era antihrist aproape, a dărâmat biserici, a ucis credincioși, preoți și a rămas în memoria multora din biserică. În acea dimineață, a intrat menajera patriarhului Justinian, maica Achilina - o persoană foarte sobră -  ca să-i ducă micul dejun. Între timp, s-a anunțat la radio vestea morții. Ea zice „Înalt preasfințite (că nu se zicea încă preafericite) a murit St#lin.

Ce o să mai tragă acum dracii de sufletul lui”. A fost un miting de doliu care a durat exact 4 zile, adică 6,7,8 și 9 martie, când 9 martie trupul lui St#lin a fost dus lângă mumia lui L#nin, în mausoleu. Au avut loc și adunări de doliu în toate capitalele statelor comunizate de Moscova. Ei bine, la București nu se terminase bine mitingul și a apărut primul banc despre moartea lui Stalin printre cei care erau acolo în mulțime. Iarăși, trebuie spus că acest miting a avut loc în Piața Generalissim I. V. Stalin - care înainte se numea Adolf Hitl#r, și care acum e Charles de Gaulle. ”, a spus Dan Ciachir, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel