5 octombrie - Ziua Mondială a Profesorului. Mesajul directorului revistei "Tribuna învățământului", Sorin Ivan

foto: Freepik
foto: Freepik

Astăzi, 5 octombrie, este Ziua Internațioală a Profesorului.

Ziua Mondială a Profesorului este celebrată anual pe 5 octombrie, fiind dedicată recunoașterii rolului esențial pe care profesorii îl joacă în educația și dezvoltarea tinerelor generații. Instituită în 1994 de UNESCO, această zi marchează semnarea, în 1966, a Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor, un document care stabilește standardele internaționale pentru drepturile și responsabilitățile cadrelor didactice, precum și principiile fundamentale referitoare la condițiile lor de muncă.

Scopul principal al Zilei Mondiale a Profesorului este de a atrage atenția asupra importanței cadrelor didactice și de a sublinia necesitatea susținerii acestora prin politici educaționale și sociale adecvate. În fiecare an, tema zilei reflectă provocările și realizările din sistemul educațional global. Se discută aspecte precum accesul la educație de calitate, formarea profesională a profesorilor, condițiile de muncă dar și impactul digitalizării și al noilor tehnologii în educație.

Evenimentele organizate în întreaga lume cu ocazia Zilei Mondiale a Profesorului includ seminarii, conferințe, recunoașteri oficiale și acțiuni comunitare care aduc în prim-plan rolul educației și al profesorilor. De asemenea, este un prilej pentru a aduce mulțumiri și recunoștință tuturor dascălilor care contribuie, prin ceea ce fac zi de zi, la formarea și educarea tinerilor.

Cu această ocazie, profesorul Sorin Ivan a publicat în revista Tribuna Învățământului un editorial prin care onorează dascălii și le recunoaște meritele și performanțele în tot ceea ce înseamnă educarea și formarea noilor generații.

"Învățător, Mentor, Părinte, Prieten, Sprijin și Călăuză, iată ce este Profesorul. Sau ce ar trebui să fie, mereu, indiferent de vremuri, de condițiile și servituțile profesiei, de motivații, frustrări, aspirații neîmplinite, realizări sau nerealizări. A fi Profesor înseamnă vocație și asumare, înseamnă pricepere, competență, autoritate și respect, înseamnă dăruire și înțelegere pentru copii. Și, mai ales, înseamnă o mare iubire pentru cei care vin la școală, la liceu sau la universitate cu dorința de a fi învățați, de a învăța spre propria lor creștere și evoluție.

Să nu uităm, noi, Profesorii, toate aceste adevăruri! Nu numai să nu le uităm, dar să și reflectăm mereu la ele! Și să încercăm, cu fiecare zi, să fim mai buni, să știm mai multe, ca să avem ce să le transmitem ucenicilor noștri întru cunoaștere, să-i înțelegem, să-i ajutăm să crească intelectual, spiritual și moral și să devină oameni adevărați, să le fim alături în toate în fiecare zi și în fiecare oră de clasă și din afara clasei, tot timpul! Să fim de la o zi la alta mai înțelepți, mai dăruiți și mai dăruitori! Pentru că profesia de Învățător este una aleasă, dăruită cu Har, cu un Model suprem, Învățătorul, care ne grăiește din Carte, ne învață și ne îndrumă, ne sprijină și ne înluminează cu Iubire! La mulți ani tuturor Profesorilor, Învățătorii întru Cunoaștere și Umanitate ai celor care duc lumea mai departe!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel